Bøger / faglitteratur

Lacan - sprog og seksualitet : en introduktion


Beskrivelse


Jacques Lacans (1901-1981) teorier om sprog og seksualitet, set ud fra en psykoanalytisk synsvinkel.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. jan. 2010

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 19. jan. 2010

Bogen er et videnskabeligt værk. At læse den kræver et godt kendskab til teorier om psykoanalyse. Lacans teorier bruges inden for psykiatri og psykoanalyse, men også inden for fx sprog- og litteraturvidenskaber.

Jacques Lacan (1901-1981) var psykiater og psykoanalytiker og som sådan freudianer. Han arbejdede bl.a. med sproget som udtryk for psykiske strukturer. R.R. er den største kender af Lacan i Danmark. Han samler her de teorier, Lacan har, om hvordan seksualiteten udmønter sig i sproget. At her er tale om Freuds skole ses af, at vi som noget centralt støder på teorierne om Ødipus-komplekset. Desuden bruger Lacan også Freuds egne fortællinger eller cases om bl.a. "Ulvemanden" og "Dora". Men her er også referencer til andre kendte skikkelser som "Don Juan" og "de Sade", ligesom film som Hitchcocks Psycho og James Joyces forfatterskab inddrages. Der er ordforklaring bag i bogen, samt litteraturhenvisninger og noter. Sproget bærer præg af emnets videnskabelige karakter.

R.R. har tidligere skrevet om Lacan senest i Angst hos Lacan og Kierkegaard fra 2005 sammen med Tommy Thambour. Siden er der ikke kommet bøger om Lacan på dansk.

Der er ingen tvivl om, at bogen vil blive hilst velkommen af forskere, ligesom også studerende vil have glæde af at bruge flere af kapitlerne.