Bogen er den første i en ny serie mest rettet mod læsevejlederuddannelsen, men den henvender sig til alle læreruddannelser og til de dansklærere, der skal sikre forståelse af læste tekster i alle skolens fag.
Bogens artikler er skrevet af norske forskere om de læsestrategier, der virker så teksterne bliver forstået i alle skolens fag. Den kan modvirke det fænomen, at elever falder fra i overgangen fra at lære at læse til at læse for at lære. I et forbilledligt klart sprog får vi et forskningshistorisk tilbageblik, en fremragende udredning af læseforståelsens delelementer og fagbegreber, en afklaring af førskolebarnets forudsætninger og sprogarbejde i børnehaver, noget om effektive fagbogstekster, om to-sprogedes særlige læseforståelsesproblemer og om videnssamfundets teksttyper og tilhørende læsestrategier, de mange informationer i mange medier, digitale og netbaserede læsninger. Og så rundes der modigt af med to store artikler om den gode lærers undervisning og om praktisk og konkret undervisning i læseforståelse. Efter hver artikel er der litteraturlister med overvejende udenlandske titler.
Antologien kommer længere omkring og har senere forskning end Merete Brudholms Læseforståelse, 2002, som netop er genudgivet. Den norske originaludgave fra sidste år anvendes allerede flere steder.
Det er en væsentlig udgivelse ikke bare med nyeste forskning, men også med pædagogiske anvisninger til udvikling af undervisning i grundskolens kerneydelse, læsekompetencer.