Bøger / faglitteratur / biografier

Leonora Christina : dronning af Blåtårn


Beskrivelse


Ud fra Leonora Christina Ulfeldts (1621-1698) egen personlige livstolkning i "Den franske selvbiografi" og "Jammersminde" sætter forfatteren spørgsmålstegn ved alle de gængse forestillinger omkring Leonora Christina og giver et anderledes psykologisk portræt af hende.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Norn

d. 18. dec. 2018

Det er måske Danmarkshistoriens smukkeste, bedst begavede og mest grådige par, som lektor ved Danmarks Lærerhøjskole, Bodil Wamberg, skildrer i sin nyeste bog. Læseren føres lige ind i CorfitzUlfeldts og Leonora Christinas psyke: i fællesskab støbte de kuglerne til Corfitz Ulfeldts politiske virke. Til slut var ingen af dem i stand til længere at skelne mellem sandt og usandt eller godtog ondt. Leonora Christina er en mester i at iscenesætte sig selv. Hun planlægger gennem længere tid omhyggeligt sit image bl.a. ved hjælp af Den Franske Selvbiografi og Jammersminde. Detteindstuderede billede flår Bodil Wamberg fra hinanden og viser os Leonora Christina som et menneske, der helt bevidst bruger løgnen til at overbevise omverdenen om sin uskyld. Skruppelløse harparret været - det gjaldt om at holde sig på toppen i samfundet. Fremstillingen er både levende og saglig. Den vil uden tvivl få en meget bred og stor læsergruppe m/k, dels på grund af sit stærkeengagement fra forfatterensside, dels på grund af sin kraftfulde skildring også af Ulfeldt. Litteratur- og kildehenvisninger gør fremstillingen selvskreven i uddannelsessystemet fra 3.gymnasieklasse og opefter. Synd at de store og velskrevne artikler i Dansk Biografisk Leksikon er udeladt i litteraturlisten. For mig har læsningen været en betagende oplevelse.


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Anny Skov Madsen

2008

Bodil Wambergs biografi om en af Danmarkshistoriens kendteste kvinder er både gedigen historieskrivning og et spændende portræt af et sammensat menneske. Altså et værk der både kan anvendes fagligt og nydes af de mange, der holder af en god biografi.

Leonora Christina (1621-98) skrev baroktidens kendteste danske og kanoniserede værk Jammers Minde, 1869. Historien om kongedatteren, der sad i fængsel i Blåtårn i 22 år, er kendt vidt og bredt. Bodil Wamberg går grundigt til værks i sin analyse af kongedatteren. Hun belyser nye sammenhænge ved nærlæsning af Leonora Christinas egne værker, hvor også Den franske selvbiografi, 1949, skrevet i fængslet, er interessant. Bodil Wamberg fortæller den dramatiske historie, om kærlighed, flugt, forhør, fangenskabet og ikke mindst om ægtemanden Corfitz Ulfeldts og landsforræderiet. Hun går bag om myterne og tegner et anderledes portræt af en talentfuld skribent, iscenesætter og strateg, der jagtede magt, ære og penge og manipulerede med sine omgivelser. Tidstavler, litteraturlister og register fuldender den hidtil bedste biografi om Leonora Christina.

Der er ingen rettelser i forhold til tidligere udgaver.

En mønsterværdig analytisk og velskrevet biografi, der går bag om myterne om en af Danmarks kendteste kvinder, en kompleks kvinde, der som en sand storyteller, satte spor både i historien og i litteraturhistorien.


Weekendavisen

d. 19. okt. 1990

af

af

Marie-Louise Paludan

d. 19. okt. 1990


Kristeligt dagblad

d. 20. nov. 1990

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 20. nov. 1990


Land og folk

d. 13. okt. 1990

af

af

John Rifbjerg

d. 13. okt. 1990


Berlingske tidende

d. 12. okt. 1990

af

af

Jens Kistrup

d. 12. okt. 1990


Det fri aktuelt

d. 13. okt. 1990

af

af

Poul Behrendt

d. 13. okt. 1990


Politiken

d. 7. nov. 1990

af

af

Palle Lauring

d. 7. nov. 1990


Jyllands-posten

d. 12. okt. 1990

af

af

Erhardt Larsen

d. 12. okt. 1990


Information

d. 18. dec. 1990

af

af

Ejgil Søholm

d. 18. dec. 1990