Bøger / faglitteratur / erindringer

Lidt om mig selv : tilegnet mine kendte og ukendte venner


Beskrivelse


Selvbiografi om den britiske forfatter og nobelpristager Rudyard Kiplings (1865-1936) liv. Født i Indien, gik på kostskole i England, vendte tilbage til Indien som journalist og forfatter og derefter tilbage til Vesten, hvor han blev en berømt forfatter.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. okt. 2011

af

af

Torben Wendelboe

d. 19. okt. 2011

Værket henvender sig til et publikum, der ønsker at blive klogere på forfatteren bag nogle af verdenslitteraturens mest yndede værker - og til et publikum med interesse for selvbiografien som genre.

Rudyard Kipling blev født i Bombay i Indien, dengang en del af det britiske imperium. Han blev som barn sendt til England for at gå i skole der, og hvor de tidligere år i Bombay forekommer ganske paradisiske, skildres skolegangen og tiden i England som noget af et helvede med ganske grufulde voksne. Senere vender Kipling tilbage til Indien; hans forfatterskab grundlægges, og hans senere liv bliver i høj grad globetrotterens, til han igen slår sig fast ned i England. Kipling er både åben og lukket i sine erindringer. Skoleårene og de personer, der siden genopstår i skoleromanen Stilk og Co., er han åben om, ligeså om inspirationen til mesterværkerne Kim og Junglebogen. Men om sit familieliv er han karrig med oplysninger. Kipling var barn af imperietiden, derom ingen tvivl. Han ser meget kritisk på irere og nyamerikanere, og Boerkrigen anfægter ham meget, derom er han meget åben. Bogens skift mellem åbenhed og lukkethed bliver en del af fascinationen af denne selvbiografi om en mand, hans forfatterskab og hans samtid.

Forlaget har bibeholdt Kai Friis Møllers oprindelige oversættelse af værket, men retskrivningen er moderniseret til nutidsstavning, og en lang række udtryk og sætningskonstruktioner er ændret, så værket fremtræder som et fint tilbud til nutidslæseren.

Værket er en givende indgang til et stort forfatterskab.


Jyllands-posten

d. 3. jan. 2012

af

af

Jakob Levinsen

d. 3. jan. 2012


Politiken

d. 19. nov. 2011

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 19. nov. 2011


Kristeligt dagblad

d. 4. jan. 2012

af

af

Kristian Østergaard

d. 4. jan. 2012


Weekendavisen

d. 18. nov. 2011

af

af

Joakim Jakobsen

d. 18. nov. 2011