Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Lille Claus og store Claus


Beskrivelse


Eventyret om den fattige lille Claus, som bliver dårligt behandlet af den rige store Claus, men som siden tager en grusom hævn.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2004

af

af

Karen Engelund (skole)

d. 3. nov. 2004

Vi går H.C. Andersen-året i møde med en hel sværm af nye udgivelser. Denne nye serie H.C. Andersens eventyr. 2 består af 10 titler mere eller mindre kendte eventyr, hvortil hører cd og kopimappe med opgaver og facitliste. Blandt de mest kendte eventyr er Lille Claus og store Claus og Den lille pige med svovlstikkerne. Blandt de mindre kendte kan nævnes Den flyvende kuffert og Det utroligste. Sidstnævnte var et af to vedtagne værker, som blev læst op over hele Norden i den fællesnordiske biblioteksuge. Layoutet er ensartet, enkelt og harmonisk for de 10 titler i serien. Bøgerne er alle nænsomt, men smukt illustreret af samme illustrator. Hæfterne er forsynet med appellerende forsider og konturtegninger, farvelagt med våde farver på få velvalgte helsidesillustrationer i hvert værk. Bøgerne signalerer i sit format letlæsningsbøger, men er med et lix på mellem 17 og 24 rettet til mellemtrinnet. Sproget har til gengæld bevaret megen originalitet, saft og kraft. De fleste af eventyrene findes i andre udgaver. Flere i billedbogsudgaver og andre som dele af eventyrsamlinger. Her får man et eventyr serveret ad gangen på en overskuelig måde og i god og enkel indpakning. Til selvlæsning fra 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2005

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 28. okt. 2005

Den grotesk muntre svindelfortælling om hvordan den tilsyneladende taber lille Claus med underfundig udnyttelse af tilfældet og menneskelig tåbelighed vinder over den rige, selvhævdende, men ikke så kloge, store Claus, har her fået fine billeder af Susanna Hartmann. Den ret omfangsrige tekst levner plads til et enkelt stort billede pr. opslag. Med deres brunligt gulnede tone og den næsten karikerende frilandsmuseumsagtige skildring af bondesamfundet anno dazumal fanger de fint vores forventninger og fordomme om gamle dage og bondskhed. Synsvinklen er ofte lagt lidt ovenfra, så man får fornemmelsen af at være den alvidende tilskuer der kan sidde og godte sig over hvordan de dumme bliver narret. Susanna Hartmann kender vi bedst som illustrator af letlæsningsbøger. Når der lige ses bort fra Kaj og Andreas fortolkning der måske er mere Kaj og Andrea end Andersen, så er det længe siden der er kommet en solid billedbogsudgave af eventyret. Denne kan bruges fra 5 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Erik Godske

d. 19. dec. 2018

H.C.A.'s eventyr lider bestemt ikke skade ved at komme ud i dette gode billedbogsformat. Billederne er i denne udgave lidt vel mørke ligesom teksten, men det opvejes af deres livlighed og de gode farver. Teksten er i moderne retskrivning i det originale eventyrs ordvalg og fint egnet til oplæsning. Selvlæsning fra ca. 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Birgit Madsen

d. 19. dec. 2018

Man begejstres ved første øjekast over denne billedbogsudgave af Lille Claus og store Claus med Palle Bregnhøis rustikke tegninger i stærke farver. Det er imidlertid eventyrets tone, der træder frem i illustrationerne, snarere end detaljerne i de enkelte situationer. For mindre børn vil den derfor ikke være så nødvendig; men det er en meget smukt udstyret billedbog for voksne og større børn, på højde med de bedste af Gyldendals øvrige H. C. Andersen billedbøger, og den anbefales til alle biblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 1996

af

af

Else Lerche

d. 30. okt. 1996

Erfaringer med H. C. Andersens eventyr udgivet i letlæsningsserien Dingo viser, at lånerne er glade for dem. Dette eventyr udgives i gul Dingo, hvor bl.a. Hvad fatter gør.... 1995 også er udkommet. Det kan læses af begynderlæsere fra 9 år og af læsesvage børn og voksne. Der er kun ganske få ændringer i teksten. Ortografien er nutidig. En del sammensatte ord har delestreg. Helmeningerne er kortere og sætningsopbygningen dermed enklere. Teksten er opdelt i kapitler, på steder hvor det virker naturligt. Indenfor hvert kapitel er den opdelt i afsnit, hvilket sammen med illustrationerne gør layoutet overskueligt og indbydende. Werner Wejp-Olsen har illustreret med farvebilleder i sin kendte humoristiske streg, der ligger tæt op ad stilen i vittighedstegninger. De er forfriskende og anderledes, de støtter forståelsen og vil tiltale børnene. Blot synd at hyrden, som i teksten har kridhvidt hår, er tegnet skaldet. Illustrationen på forsiden vil børn lægge mærke til. Eventyret er det velkendte om lille Claus, der med sin gode forstand og meget held på kort tid bliver rig. Hos store Claus fører misundelsen og griskheden herover ham til sidst i døden.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 1996

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 30. okt. 1996

I Dingoseriens H.C. Andersenudgaver er vi nået til Lille Claus og store Claus. Som tidligere får vi originalteksten i nutidig ortografi med let og luftig opsætning med flere punktummer og opdeling af teksten i mindre afsnit og kapitler. Det er i dette tilfælde blevet til en gul Dingo, som efter seriens sværhedsindeks retter sig mod de bedste læsere i 3. klasse. Som tidligere har man satset på illustrationer af høj kvalitet, selvom Wejp-Olsens tegneseriestil a la Klaus Kludder nok vil falde nogle bibliotekarer (bl.a. undertegnede) for brystet. Men næppe målgruppen af børn i 3.-5. klasse, som værdsætter hans friske og komiske streg og ikke er hildet i kulturelle fordomme og litterær veneration. Formodentlig vil netop Lille Claus og store Claus blive den bog i serien, som vil få flest (frivillige) læsere. De vil ikke blive skuffede, for eventyret hører til et af Andersens morsomste Tidligere på året så vi Per Dybvigs glimrende nytolkende billedbogsudgave, men denne Dingo vil appellere langt mere direkte til den nævnte elevgruppe.