Bøger / skønlitteratur / roman

Lille Jonna
Den lange sommer


Beskrivelse


Lille Jonna: Skildring af pigen Jonnas barske opvækst i 1950'erne, og om familiens triste kamp for at forbedre tilværelsen og komme bort fra kommunens husvildebolig.
Den lange sommer: Hverdagsrealistisk beretning om den unge Jonna og hendes familie i slutningen af 1950'erne og begyndelsen af 1960'erne.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Beth Høst

2007

Det er 30 år siden, at Lille Jonna udkom første gang og 28 år siden, at næste bind Den lange sommer kom. Oplevelsen ved at (gen?)læse dem er gribende, frisk, og hvad man ellers kan finde frem af ord, der alligevel ikke kan beskrive en bog, hvor man skal ryste sig som en våd hund for at komme tilbage til den såkaldte virkelighed, også kaldet "nuet". Det klæder de to historier at blive udgivet sammen, det giver et godt forløb i skildringen af arbejderpigens liv og beundringsværdige kamp for et bedre liv, og det giver også fine billeder af det omgivende samfunds betingelser. Der er fantastisk skarpe øjebliksbilleder, fx da Jonnas bror og svigerinde kommer hjem fra New Zealand, og Jonna ser forældrene indtage rollen som tjenestefolk for deres egne børn. At tjene er gået dem i blodet. Denne samlede udgave af de to romaner fra Kirsten Thorups tidligere produktion kan læses som en levende og detaljemættet skildring af et hverdagsdanmark fra 50'erne og 60'erne. Det er ikke kun en bog oplagt til danskopgaver i folkeskoleoverbygningen og derover, men det er også en guldrandet læsefornøjelse for de, der kan lide god dansk og indholdsrig kvalitetslitteratur. Og mind lige læsekredsene om disse bøger! Hvorfor altid kaste sig over det spritnye? Seneste udgave af begge romaner er fra 2001.