Bøger / faglitteratur

Livets dilemmaer : en bog om eksistentiel psykologi


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2009

af

af

Lis Pedersen

d. 26. aug. 2009

Bogen henvender sig til psykologer, terapeuter, studerende og tilsvarende grupper.

Jacobsens forskning ligger især inden for den eksistentielle psykologi, Eksistensens psykologi, 2005, men han har også skrevet Videnskabsteori, 2009. I bogen beskriver han de modsætninger og udfordringer, som vi alle komme ud for i livet, og han bruger både terapeutiske og filosofiske vinkler på problemstillingerne. Dilemmaerne er sammenstillet parvis i en række kapitler, bl.a. lykke og lidelse, kærlighed og aleneværen, dødsangst og livsengagement. Han beskriver, hvordan begge dele er til stede i os og kan være der side om side. Han bruger en række psykologer, terapeuter og filosoffer som grundlag, og de citeres ofte, desuden bruger han cases fra sin egen praksis. I et appendix viser han, hvordan den eksistentieller psykologi kan bruges terapeutisk og i andre situationer, fx af plejepersonale. Sidst er der litteratur og register. Sproget er sagligt, der er ikke mange psykologiske termer, men selve emnet er svært og brugen af citater kan virke skræmmende for den uprofessionelle læser.

Bogen er oprindeligt skrevet på engelsk Invitation to existential psychology, 2007 og er nu justeret flere steder. Eksistentielle livskriser, 2009 har samme målgruppe, men indeholder flere cases.

Det er en spændende bog for den dedikerede læser, og for fagmanden/den studerende er der meget stof at arbejde videre med.


Sygeplejersken

Årg. 110, nr. 4 (2010)

af

af

Jorit Tellervo

Årg. 110, nr. 4 (2010)