Bøger / faglitteratur til børn

Livets kraft fra urtid til nutid


Beskrivelse


Om livets udvikling fra urcellen, om de første bakterier for 3,5 milliarder år siden, over dinosaurer til pattedyrene og deres udvikling. Et kapitel om Darwin.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. okt. 1997

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 22. okt. 1997

En engageret bog om livets opståen og udvikling. Med udgangspunkt i forskellen mellem en tør ært og en lille sten beskriver forfatteren i store træk den udvikling jorden har gennemgået fra sin gloende start til en planet med et mangfoldigt liv. Dannelsen af de første encellede organismer, livets erobring af landjorden, dinosaurerne, de første pattedyr og Darwins udviklingslære er nogle af de emner der behandles. Afslutningsvis et kort kapitel om eventuelt liv på andre planeter. Bag i bogen findes en kort ordforklaring og en litteraturliste. Bogen henvender sig direkte til læseren i en varm og kammeratlig tone. Sproget er klart men indeholder en del svære ord. Teksten er sine steder noget tæt, men de mange illustrationer letter adgangen til indholdet. Bogen kan læses fra 6. klasse. Af nyere titler om samme emne har vi Livets udvikling af Claus Hemmert Lund fra 1997, der dog er for noget ældre elever. Forfatteren har også udgivet Månens lys (1996) og Solsystemet (1997).


Bibliotekernes vurdering

d. 22. okt. 1997

af

af

Lars Larsen

d. 22. okt. 1997

I samme udstyr som Månens lys er her en ny bog af Erik Mellgren. Din håndbog om livets udvikling står der på omslaget. Lidt misvisende, måske, for det er ikke en opslagsbog, men alligevel en bog, der er god at have ved hånden. I et uhøjtideligt og underholdende sprog gennemgår den i ni kapitler af vekslende længde livets udvikling fra de første celler og bakterier, via dinosaurerne til pattedyrenes udvikling. Et stort kapitel handler om Darwins teorier og emnet eksemplificeres med hestens udvikling fra at være harestor Eohippus til senere tiders mangfoldige arter. Til slut et lille kapitel om sandsynligheden for liv i universet. Der er mange nyttige oplysninger, og bogen formidler sit emne, så svære sammenhænge bliver lettere at forstå. På den sidste side er der ordforklaringer og forslag til videre læsning. Robert Nyberg har illustreret med akvareller og nyttige figurer. Derudover er der fotos og enkelte bladtegninger fra forrige århundrede. En del af bogens emner bliver behandlet i Peter Laffertys opslags- og bladrebog Pionerer i : biologi, 1996, men Livets kraft har sin egen stil, som vil tiltale nysgerrige læsere fra 12-13 år.


Folkeskolen

Årg. 115, nr. 37 (1998)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 115, nr. 37 (1998)