Bøger / skønlitteratur / roman

Livliner


Beskrivelse


Landmandsdatteren Agate er blevet en gammel kone og husker tilbage på sit liv fra 1950'erne og frem. I tilbageblik sættes samfundets udvikling gennem det 20. århundrede i perspektiv, samtidig med at livet skildres på Agates både oprørske, livskraftige og usentimentale måde.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. apr. 2011

af

af

Beth Høst

d. 20. apr. 2011

Hvor er det dejligt at få en god, stor og gedigen i ordets allerbedste forstand - dansk roman i hånden. Sådan én, hvor personerne er værd at lære at kende godt. Og netop sådan ved jeg, at der er masser af læsere, der har det ud over det danske biblioteksland. Men hvis målgruppen absolut skal afgrænses, så skal man interessere sig for den historiske udvikling i det danske samfund for at få mest glæde af bogen. Og for hvordan levekårene på landet ændrede sig i det 20. århundrede og menneskene med dem.

Dette er 4. bind i den formidable serie med landmandsdatteren Agate i hovedrollen. Den lagde ud med Mindet i 2005, hvor vi mødte hende som stor pige. I denne sidste store beretning er Agate blevet gammel, men livskraften fejler ikke noget. Hun sælger håndkøbsmedicin og uddeler piller fra åbenbart egne lagre. Agate tænker tilbage på sit lange liv, og vi præsenteres for et sandt mylder af tidsbilleder og livssituationer. Vi hører om lillebyens myter, og vi oplever miljøets komplette fravær af sentimentalitet overfor dyr. Men de er til gengæld livsgrundlaget, den sommernat, da de bortløbne køer bliver eftersøgt og fundet, er jo ren magi. Der er essaylignende elementer vævet ind med skarpe kommentarer til verdens gang og slægters gøren og laden.

Her kan jeg også sagtens nævne Elstad og Løn, men Grønfeldt er nu helt sig egen og har sit helt specielle sprog.

Denne romansuite bør stå som en milepæl i dansk romankunst, nærmest som Staalesens Bergen-trilogi må være det for Norge.


litteratursiden.dk

d. 6. juni 2011

af

af

Karen Kærgård

d. 6. juni 2011

Jeg har læst Livliner og resten af serien om vidunderligt sammensatte Agate som en lykkeligt summende humlebi begærligt sugende af sin yndlingsblomsts nektar. Lysende dansk litteratur. Min anbefalin...


Jyllands-posten

d. 6. maj 2011

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 6. maj 2011


Berlingske tidende

d. 6. maj 2011

af

af

Mai Misfeldt

d. 6. maj 2011


Kristeligt dagblad

d. 7. maj 2011

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 7. maj 2011


Information

d. 6. maj 2011

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 6. maj 2011


Børsen

d. 6. maj 2011

af

af

Jonas Hindsholm Bentzen

d. 6. maj 2011


Standart

Årg. 25, nr. 4 (2011)

af

af

Henk van der Liet

Årg. 25, nr. 4 (2011)