Samlingen af artikler, der diskuterer forskellige aspekter omkring løsladelse, retter sig mest mod fagfolk, politikere og journalister med interesse for retspolitiske forhold, og mod universitetsstuderende. Teksten er dog ikke vanskeligere tilgængelig, end den kan læses af den almindeligt interesserede.
Hvordan man kan gøre en løsladelse fra et fængselsophold så god som mulig, både af hensyn til den løsladte og ud fra en samfundsmæssig interesse i at begrænse tilbagefald og yderligere kriminalitet. Det er det overordnede tema for ni artikler af i alt elleve forfattere, der enten har direkte tilknytning til kriminalforsorgen og fængselsvæsnet eller for de flestes vedkommende er universitetsfolk. Artiklerne beskriver både de praktiske forhold og det retslige grundlag omkring løsladelsen og diskuterer fra en etisk synsvinkel de rettighedstab, der følger efter den endte afsoning, fx som følge af den plettede straffeattest. Litteraturhenvisninger efter de fleste af kapitlerne.
Forbryderen og samfundet : livsvilkår og uformel straf, 2008 har samme niveau og målgruppe og beskæftiger sig især med den "uformelle" straf efter løsladelsen.
Bogen sætter i ni kapitler fokus på et ikke særlig godt belyst område af retspolitikken, nemlig hvordan man sikrer den "gode løsladelse", der mindsker risikoen for tilbagefald. Mest rettet mod studerende og fagfolk.