Film / fiktion / biografiske film

Low down


Beskrivelse


Unge Amy-Jo vokser op som datter af den talentfulde bebop-jazz-pianist Joe Albany, hvilket ikke er særligt glamourøst. Joe er nemlig meget fraværende og kæmper mod stofferne, imens Amy-Jo af og til må bo hos farmoren.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. okt. 2015

af

af

Jane Anja Ankerstjerne

d. 23. okt. 2015

En datters oplevelse af bebop-jazz-pianisten, misbrugeren og ikke mindst faderen Joe Albany. Til et jazz-interesseret publikum.

Amy-Jo Albany løfter her lidt af sløret for hvordan det var for hende at vokse op som datter af bebop-jazz-pianisten Joe Albany. En meget talentfuld pianist, som dog nok næppe ville vinde prisen som årets far. Joe's prioritering og afhængighed af stoffer fik ikke just Amy-Jo's barndom til at se glamourøs ud. I perioder var det farmoren Gram spillet af Glenn Close, der måtte tage sig af Amy-Jo. Filmen er instrueret af filmfotografen Jeff Preiss, der debuterer som instruktør med denne film. Han er selv stor jazzfan og har bl.a. tidligere filmet dokumentaren om Chet Baker "Let's get lost". Filmen er baseret på Amy-Jo's erindringer i bogen "Low down : junk, jazz, and other fairy tales from childhood". Low Down vandt en pris på Sundance Film Festival for bedste fotografering.

En film lavet af en jazzfan til andre jazzfans. Et godt cast hvor især skuespilleren John Hawkes har en slående lighed med den virkelige Joe Albany. Det helt specielle ved filmen er dog, at den er skudt på 16 mm og der er brugt rødt filter.

Det er ikke første gang man sætter jazz og stoffer i forbindelse med hinanden. Det ses fx også i "Let's get lost" og BirdWalk the lineMo' better blues, der handler om Charlie Parker. Der findes en hel del andre musikfilm som fx Walk the line og Mo' better bluesDet er ikke første gang man sætter jazz og stoffer i forbindelse med hinanden. Det ses fx også i "Let's get lost" og Bird, der handler om Charlie Parker. Der findes en hel del andre musikfilm som fx og Mo' better bluesDet er ikke første gang man sætter jazz og stoffer i forbindelse med hinanden. Det ses fx også i "Let's get lost" og Bird, der handler om Charlie Parker. Der findes en hel del andre musikfilm som fx Walk the line og .