Bøger / faglitteratur

Lyd

Del 57 af Tænkepauser

Beskrivelse


Om lyd som begreb, hvordan lyd influerer alt hvad vi gør i dagligdagen, hvordan vi tænker og de æstetiske og følelsesmæssige indvirkninger forskellige former for lyd kan have på et menneske.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. feb. 2018

af

af

Louise Urban Andersen

d. 6. feb. 2018

Populærvidenskabelig bog om begrebet lyd. Bogen kan læses af dem, der ønsker et kort og seriøst overblik over det komplekse emne.

Serien "Tænkepauser" lader forskere fra Århus Universitet formidle viden om deres område på blot 60 sider. Serien dækker bredt emnemæssigt med bl.a. VelfærdSorgTid, Sorg og Tid. Denne bog beskæftiger sig med begrebet lyd. Der introduceres med en gennemgang af stilhed. Det beskrives også, hvordan høresansen aldrig er helt lukket ned. Selv når vi sover, registrerer vi lyde, men samtidig vil vi aldrig være i stand til at høre alle lyde. Forfatteren beskriver, hvordan lyd rent fysisk er bølger, der bevæger sig gennem luft og til dels vand. Ørets opbygning gennemgås, og det forklares, hvordan lyd kan deles op i frekvens, styrke og hastighed. "Soundscape", den lydlige pendant til "landscape", gennemgås, og det forklares, hvor vigtig lydsiden af en begivenhed er. Det giver anledning til at fortælle om støjregulativer og grænseværdier for støj, som er de lyde, vi ikke ønsker at høre. Det forklares også, hvordan lyd bruges i forskningen af verdensrummetSerien "Tænkepauser" lader forskere fra Århus Universitet formidle viden om deres område på blot 60 sider. Serien dækker bredt emnemæssigt med bl.a. Velfærd, og Tid. Denne bog beskæftiger sig med begrebet lyd. Der introduceres med en gennemgang af stilhed. Det beskrives også, hvordan høresansen aldrig er helt lukket ned. Selv når vi sover, registrerer vi lyde, men samtidig vil vi aldrig være i stand til at høre alle lyde. Forfatteren beskriver, hvordan lyd rent fysisk er bølger, der bevæger sig gennem luft og til dels vand. Ørets opbygning gennemgås, og det forklares, hvordan lyd kan deles op i frekvens, styrke og hastighed. "Soundscape", den lydlige pendant til "landscape", gennemgås, og det forklares, hvor vigtig lydsiden af en begivenhed er. Det giver anledning til at fortælle om støjregulativer og grænseværdier for støj, som er de lyde, vi ikke ønsker at høre. Det forklares også, hvordan lyd bruges i forskningen af verdensrummetSerien "Tænkepauser" lader forskere fra Århus Universitet formidle viden om deres område på blot 60 sider. Serien dækker bredt emnemæssigt med bl.a. Velfærd, Sorg og . Denne bog beskæftiger sig med begrebet lyd. Der introduceres med en gennemgang af stilhed. Det beskrives også, hvordan høresansen aldrig er helt lukket ned. Selv når vi sover, registrerer vi lyde, men samtidig vil vi aldrig være i stand til at høre alle lyde. Forfatteren beskriver, hvordan lyd rent fysisk er bølger, der bevæger sig gennem luft og til dels vand. Ørets opbygning gennemgås, og det forklares, hvordan lyd kan deles op i frekvens, styrke og hastighed. "Soundscape", den lydlige pendant til "landscape", gennemgås, og det forklares, hvor vigtig lydsiden af en begivenhed er. Det giver anledning til at fortælle om støjregulativer og grænseværdier for støj, som er de lyde, vi ikke ønsker at høre. Det forklares også, hvordan lyd bruges i forskningen af verdensrummet.

Bogen er kvalitetsmæssigt på højde med de andre "Tænkepauser". Vandsø formår at komprimere og formidle et stort og komplekst emne, så det er forståeligt, selvom man ikke har baggrundsviden om emnet.

Ingen andre bøger introducerer på samme måde begrebet lyd, men om lyd i andre sammenhænge findes bl.a. Blik for lyd.


Kristeligt dagblad

d. 17. mar. 2018

af

af

Søren Chr. Hindsholm

d. 17. mar. 2018


Weekendavisen

d. 28. mar. 2018

af

af

Marta Sørensen (f. 1986)

d. 28. mar. 2018