Bøger / skønlitteratur / roman

Lysbringersken


Beskrivelse


Danmark 1484. Jordemoderen Aslaug lever i en vestjysk domkirkeby sammen med Hans Smed og hans fem børn. Men da pavens udsendte, inkvisitoren Augustin Valle, kommer til byen forandres alt, og for flere af egnens kvinder bliver det nu en kamp på liv og død.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 2020

af

af

Michael Linde Larsen

d. 29. maj 2020

Vellykket og spændende debutbog om hekseforfølgelserne i Danmark. De fleste læsere af historiske romaner vil være i godt selvskab og skiftevis grine og græde over beskrivelserne af en dunkel periode i danmarkshistorien, hvor kirken brændte et stort antal kvinder, der blev dømt og straffet for hekseri.

I Vestjylland nær den store domkirke bor jordemoderen Aslaug sammen med Hans Smed og hans fem børn. Men da pavens udsendte, inkvisitoren Augustin Valle, i 1484 kommer til byen forandres alt. Kirken vil det onde til livs, og snart kommer egnens kvinder under mistanke for at stå i ledtog med Satan. Det bliver en kamp på liv og død, hvor begreber som religion, overtro, seksualitet, fattigdom og higen efter magt vikles ind i hinanden.

Med afsæt i et mørkt kapitel i den europæiske historie er det blevet til en bog fyldt med poesi, kraft og nerve. Man fornemmer datidens lugte, og kroppens væsker flyder, så man kommer til at tænke på bøger af Kim Leine. Kirkens folk beskrives så man væmmes, og samtidig griner man over deres enfoldighed målt med nutidens målestok. Sproget er fyldt med nuancer og overskud. Det er blevet til et vellykket tidsbillede og en velfortalt roman, som er fuldt på højde med nogle af de bedste danske historiske fortællinger.

Andre gode romaner om hekseforfølgelserne i middelalderens Europa er Fandens heksEn messe for byen Arras af Palle Petersen og En messe for byen Arras af Andrzej SzczypiorskiAndre gode romaner om hekseforfølgelserne i middelalderens Europa er Fandens heks af Palle Petersen og af Andrzej Szczypiorski.


litteratursiden.dk

d. 14. aug. 2020

af

af

Jette S. F. Holst

d. 14. aug. 2020

Barsk og interessant roman om hekseforfølgelse og kvindeundertrykkelse i Danmark og Europa i slutningen af 1400-tallet. I 1484 udsendte den romerske pave en bulle, der erklærede alt heksekunst for kæt...