Bøger / skønlitteratur / roman

Lystægteskabet


Beskrivelse


Efter en rejse tager marokkaneren Amir den smukke sorte sengalesiske kvinde Nabou med sig hjem som hustru nummer to. I Marokko oplever hun og hendes efterkommere racisme og fremmedhad.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. feb. 2018

af

af

Grethe Lorentzen

d. 22. feb. 2018

Marokkaneren Amirs slægts historie igennem den sidste halvdel af 1900-tallet. Til læsere af kritisk afrikansk litteratur.

Under sine forretningsrejser forelsker Amir sig i den smukke sorte kvinde Nabou, og han indgår lystægteskab med hende når han er i Dakar i Senegal. Han tager hende med til Marokko som sin anden hustru, til stor forbitrelse for hans første hustru Lalla Fatma og nogle af børnene. De behandler hende som et tyende. Nabou føder tvillinger, en hvid og en sort søn. Mange år senere deporteres hendes sorte sønnesøn Salim som formodet illegal immigrant til hendes fødeby Dakar. Tahar Ben Jelloun er marokkaner (f. 1944) og bosat i Frankrig.

Facetteret fortælling om det uroplagede og racistiske Marokko, med mange tråde til samfundsforhold, og et stort persongalleri, som det kan være svært at holde rede på. Romanen går tæt på Salim og hans skæbne som flygtning. Romanens indledning som et grumt eventyr hvor ondskab prises, følger forfatteren op på undervejs ved indirekte at give sine meninger til kende om kritisable samfundsforhold, racisme, migration og flygtninge, også med tråde til Europa.

TBJ har udgivet en række meget forskellige romaner, senest TabetSandbarnet & Den hellige nat om mænd og kræft. For dobbelt-romanen Sandbarnet & Den hellige nat modtog han i 1987 den franske Goncourt prisTBJ har udgivet en række meget forskellige romaner, senest Tabet om mænd og kræft. For dobbelt-romanen modtog han i 1987 den franske Goncourt pris.


Kristeligt dagblad

d. 10. apr. 2018

af

af

Iben Tandgaard

d. 10. apr. 2018


Weekendavisen

d. 28. mar. 2018

af

af

Kathrine Tschemerinsky

d. 28. mar. 2018


Religion

2018, nr. 4

af

af

Ole Bjørn Petersen (f. 1953)

2018, nr. 4