Bøger / faglitteratur / biografier

M - 40 år på tronen


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med dronning Margrethe den II's 40-års regeringsjubilæum.

Gennem interviews med Dronning Margrethe (f. 1940), Prinsgemalen, Kronprins Frederik, Prins Joachim, Prinsesse Benedikte og Dronning Sonja af Norge tegnes et portræt af regenten, samt et billede af danskernes forhold til kongehuset gennem 40 år.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. nov. 2011

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 22. nov. 2011

For interesserede i de kongelige og danmarkshistorien.

2012 har Dronning Margrethe II 40 års regeringsjubilæum. Denne fine illustrerede bog er skrevet på baggrund af research og interviews med tidl. og nuværende politikere, kunstnere, historikere, embedsmænd, videnskabs- og erhvervsfolk plus samtaler med dronningen selv. Forfatteren er Jens Andersen, litteraturredaktør på Berlingske, et moment der her gør stor forskel til årsskiftets andre udgivelser om de kongelige. Opbygningen er kronologisk og giver et fint indblik i dronningens person og ageren som regent og hendes samtidige refleksioner og nutidige efterrationale på begivenheder, rejser, statsbesøg og episoder på godt og ondt. Også fx dronningens it-skræk, forhold til religion, kunst og danske politikere kommer på banen. Men bogen er mere end det, for her er også en danmarkskrønike fra 1972-2011 analyseret gennem kongehuset og regenten og ikke mindst nytårstalerne. Jeg indrømmer, at jeg er lidt imponeret af kvaliteten i fremstillingen og måden, man hele tiden behændigt skifter synsvinkler og perspektiv. Sproglig er bogen let tilgængelig men også stedvist pga. tendens til megen kredsen om fx dronningens kunst og sprog vel omfangsrig.

Som biografi med sin analyserende tilgang og spandet på det lange åremål er bogen svær at sammenligne med tidligere titler.

En omfangsrig analyserende biografi der både vil og er mere end så mange andre med både personen, samtidsrammen, kongehusets funktion og det politiske spil om samme. Et nyt hovedværk om emnet.


Jyllands-posten

d. 25. nov. 2011

af

af

Niels Lillelund

d. 25. nov. 2011


Berlingske tidende

d. 25. nov. 2011

af

af

Lone Kühlmann

d. 25. nov. 2011


Weekendavisen

d. 25. nov. 2011

af

af

Lars Bukdahl

d. 25. nov. 2011


Information

d. 27. nov. 2011

af

af

Marie Louise Kjølbye

d. 27. nov. 2011


Kristeligt dagblad

d. 26. nov. 2011

af

af

Birgitte Stoklund Larsen

d. 26. nov. 2011