Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Mærket


Beskrivelse


Krimi. 16-årige Janne og hendes veninde, Ellinor, får to nye, gode venner med handicaps. De har boet på en institution hvor børn blev udnyttet seksuelt. De fire venner starter en hæsblæsende jagt på beviser.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. maj 2000

af

af

Birgit Hald

d. 15. maj 2000

Lise Blomquists første bog for unge er en meget velskreven og spændende roman i krimigenren. Den vil blive slugt af de 13-17-årige, og er langt mere end en traditionel krimi. Hovedtemaet er pædofili, og det er den 16-årige Janne der i et godt, nutidigt og flydende sprog fortæller historien om hvordan hun og tre kammerater får afsløret en pædofili-ring i Norge der udnytter handicappede børn på institutioner, videofilmer dem og sælger filmene via Internettet. Et vigtigt sidetema er de store ressourcer fysisk handicappede unge besidder. To af hovedpersonerne lider af henholdsvis spastisk lammelse og rygmarvsbrok, men det forhindrer dem ikke i at være uhyre effektive under jagten på beviser der, med hjælp fra de helt rigtige voksne, kun er lidt usandsynlig. Efter en god og troværdig præsentation af hovedpersonerne kommer der for alvor gang i handlingen, og med en absolut stigende spændingskurve er slutscenerne hæsblæsende action hvor forfatterens interesse for kampsport gør sig stærkt gældende. Der er naturligvis, emnet taget i betragtning, ubehagelige scener i romanen, men de er ikke udpenslede. Forfatteren har tidligere fået udgivet to bøger for voksne i Norge.


Bibliotekernes vurdering

d. 15. maj 2000

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 15. maj 2000

Mærket er en spændende ungdomskrimi omhandlende et stærkt kammeratskab mellem nogle initiativrige unge mennesker – hvoraf to er handicappede. De to handikappede har gennem deres opvækst på et hjem begge været udsat for seksuelle overgreb. Da en ny dreng ankommer til skolen sammen med en velkendt voksen fra handicaphjemmet kommer flere af de to drenges fortrængninger frem i dagens lys. De begynder optrævlingen og afsløringerne af en gruppe prominente samfundsborgere som viser sig at være en gruppe pædofile mænd. De har gennem mange år misbrugt børn seksuelt og via Internettet sælger de nu børnepornografiske film til det meste af verden. Til opklaringerne får de unge mennesker hjælp fra omgivelserne. Det er forfatterens første ungdomsbog på dansk, og hun formår at fange læseren i den spændende handling, hvor der er fart over feltet. Flere steder er handlingen dog lidt søgt. Hovedpersonen har det sorte bælte i kampsport, og hun klarer da også at forsvare både sig selv og kammeraten i en presset situation. Forsiden viser hovedpersonen og én af hendes hjælpere på en motorcykel – på jagt efter de pædofile og deres gemmested. Til fritidslæsning fra 14 år og til fælleslæsning i dansk/samtidsorientering.