Primært rettet mod presseverdenen, mediehuse og politikere, der har presse og medier som interesse- og politikområder. Også for de alment interesserede i presseforhold og medie/journaliststuderende.
Bogen er baseret på en empirisk undersøgelse af mediemangfoldighed og meningsdannelse i fem af de førende danske dagblade. Lund definerer det centrale fokusområde som "kernepublicistikken", altså nyheder og debat, der har politisk interesse, opsamlet fra de fem aviser. Han trækker først de pressehistoriske hovedlinjer op, fra etableringen af partipressen med de økonomiske, politiske og konkurrencemæssige vilkår, den var underlagt for ca. 100 år siden og frem. Dernæst beskrives den nye mediestruktur uden partitilknytning og med nye konkurrencebaserede ejerforhold, der er opstået - med en diskussion af dagspressens rolle i samfundet i dag og den aktuelle politiske meningsdannelse. Lund er professor ved CBS og står bag en række medieanalytiske bøger.
Den direkte anspore til bogen nævner Lund selv er den serie af 21 hæfter, der udkom i 2001 under den fælles titel Pressen i demokratiet - demokratiet i pressen. Derudover analyseres pressens forhold helt aktuelt i Rasmussen: Massemedier og politisk kommunikation, i undersøgelsen Hvor kommer nyhederne fra? og artikelsamlingen Tilbageblik fra 2020, hvor Lund også har et bidrag med.
Gedigen og interessant analysebog om den danske dagspresses rolle fra partipresse til uafhængig statsstøttet offentlig meningsdanner.