Bøger / faglitteratur

Mani og depression


Beskrivelse


I bogen Mani og depression fortæller Johannes Møllehave bl.a., at han altid er manisk, når han skriver, og kun tænker på selvmord, når han har dybe depressioner - typisk af 14-dages varighed. Bogen er baseret på interviews med 15 bipolare og pårørende, der åbent og hudløst fortæller, hvordan det er at leve med sygdommen - en sygdom, som 40.000 danskere lider af. Bogen er skrevet af journalist Kim Engelbrechtsen, som selv har en bipolar lidelse (tidligere kaldet maniodepression). Bogen er blevet vel modtaget af det professionelle system, hvor bl.a. psykiatriprofessor Merete Nordentoft, Bispebjerg Hospital, er glad for det nye initiativ: »Jeg giver denne nye bog og dens unikke materiale min varmeste anbefaling. Der har længe manglet en sådan bog, som især er rettet mod andre bipolare, deres pårørende, plejepersonalet, psykiaterne og lægerne på hospitalerne. Den vil efter min vurdering endvidere kunne bruges ved uddannelserne på sundhedsområdet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. sep. 2013

af

af

Alma Lind Jensen

d. 17. sep. 2013

Til mennesker med bipolar lidelse og deres pårørende. Der er tale om beretninger, så det er udpræget en bog man læser for at genkende et billede og lade sig støtte og inspirere - i mindre omfang velegnet i opgavesammenhæng. Endelig viser beretningerne en række mennesker, som kæmper med en psykisk lidelse, men ind imellem er velfungerende mennesker - ofte med et liv rigt på kreativitet og stærke oplevelser. Bogen har også bud til professionelle, der kommer i berøring med den type patienter.

Kim Engelbrechtsen er journalist og forfatter (En farlig ferie og Lev stærkt - dø naturligt). Han har indenfor det seneste år oplevet en svær depression, som resulterede i indlæggelse på et psykiatrisk center. Her mødte han andre med bipolar affektiv lidelse, og det var positivt at dele diagnose med andre. De forstod og accepterede hinanden. Det er mundet ud i denne bog med 15 beretninger fra bipolare og pårørende. Det er altid en god idé at lade kendte personer stå frem og fortælle om deres sygdom. Her er det Johannes Møllehave, der giver en kort beskrivelse af disse sider af hans liv. Ganske karakteristisk er han kreativ og generøs i de maniske perioder. De øvrige beretninger er lige så vedkommende og bevægende.

En tilsvarende bog med patientberetninger er Sort på hvidt : personlige erfaringer med mani og depression, 2006.

Beretninger fra mennesker, som flere gange i deres liv har oplevet enten manier eller depressioner eller begge dele. Bogen vil være en oplagt anskaffelse i bibliotekerne.


Sygeplejersken

Årg. 114, nr. 4 (2014)

af

af

Louise Bangsgaard

Årg. 114, nr. 4 (2014)