Bøger / skønlitteratur til børn / digte

Maria og gadens børn


Beskrivelse


Digtsamlingen advarer stærkt imod misbrug af hash, amfetamin og kokain og fortæller om de hårdt belastede miljøer, hvor unge og ensomme misbrugere som oftest bukker under.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. aug. 2002

af

af

Lis Eriksen

d. 8. aug. 2002

"Man kører længere og længere ud, og til sidst kan man ikke komme tilbage igen". Dette citat er et meget præcist udtryk for budskabet i denne digtsamling for unge fra 13-års alderen. Digtsamlingen er én stor advarsel både for unge og for forældre mod misbrug af: hash, amfetamin, kokain og andre farlige stoffer. Misbrug, som følge af: misforståelser imellem børn og voksne, for mange grænser eller mangel på samme fra voksne til børn men først og fremmest, hvordan ensomme børn og unge er lettere ofre for at komme ind i belastede miljøer. I miljøer, hvor "trappen" er deres hjem og, hvor "flisen" er muligheden for hårdt tjente - og hårdt tiltrængte penge. Digtsamlingen er lille af omfang men alvorlig i indhold, den har et enkelt forsidelayout, bagsideteksten fortæller om indholdet, og en efterskrift kommer nærmere ind på misbrug - såvel den fysiske som den psykiske afhængighed. Jeg har en alvorlig anke mod bogen - nemlig, at der er mange fejl i teksten - retskrivningsfejl, der kunne være rettet ved en grundigere korrekturlæsning, og som burde være rettet af hensyn til målgruppen, der stadig er ved at tilegne sig sine færdigheder i det danske sprog, og som kan blive vildledt i dette ved læsningen af digtene.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. aug. 2002

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 8. aug. 2002

Bogen er en lille samling prosadigte, der i beskrivende form fortæller narkomanens liv og skæbne, ofte i jeg-form. Glimtvis ses tilbage på en barndom, der gik i skår - på en familie, der ikke magtede - på omgivelser, der forlangte mere end rimeligt, men egentlig uden at lægge skylden fra sig. Forklaringen på, at det er gået galt, er næsten entydig: afhængigheden af stoffer. Det, der begynder med fester og venner og giver den første rus, kan være begyndelsen til enden. Først en overmodig tro på, at det kan styres, siden kriminalitet og prostitution som følgesvende og en opløsning af personlighed og selvværd. Tanken på selvmord, på døden ses som en udvej, lettere end livet, for at ændre det synes umuligt. Stærkest står digtet Jeppes held. Hans held var en ulykke, så han siger fra sin kørestol, at han har fået sit liv tilbage! Nøgternt og reflekterende ser han hvorfor og hvordan og har et reelt budskab til læseren. Teksternes billedskabende kraft vil i en fordomsfri analyse i undervisningssammenhæng uden tvivl virke mere befordrende end fagstof. Et kort tillæg fortæller om fysisk og psykisk afhængighed. Fra 7.-10. klasse.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 49 (2002)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 119, nr. 49 (2002)