Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Marias bog : en flygtningepiges historie


Beskrivelse


Dokumentarroman om Maria, der vokser op i Iran, hvor hun bliver forfulgt, blot fordi hun er armener, kristen og kvinde. Hun flygter til Danmark, bliver flere gange nægtet opholdstilladelelse og må leve skjult under jorden.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 1997

af

af

Irene Aagaard

d. 29. maj 1997

Aktuel dokumentarroman, der også kan læses som et vægtigt indlæg i debatten om flygtninge- og asylproblematikken. Bogen handler om en ung, armensk kristen kvinde. Maria vokser op som enebarn i en forholdsvis velhavende og tryg middelklassefamilie i Iran. Efter præstestyrets overtagelse af magten bliver Maria forfulgt, arresteret flere gange, torteret og ydmyget, blot fordi hun er armener, kristen og kvinde. I 1993 flygter Maria fra Iran, og via Indien kommer hun til Danmark som asylansøger. Maria bliver flere gange nægtet opholdstilladelse, og gennem et par år lever hun derfor ulovligt i skjul hos en dansk familie. Maria er en begavet, varm og intelligent kvinde og noget af et sproggeni. Hun fortæller velformuleret om de mange år under nedværdigende forhold i Iran og om det uudholdelige psykiske pres, det er at leve som illegal indvandrer. Det er en væsentlig og stærk beretning om en kvinde, der kæmper for en menneskeværdig tilværelse, og hvis skæbne ikke kan undgå at vække til eftertanke. Bogen kan læses af modne læsere fra 14 år og naturligvis også af voksne.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 1997

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 29. maj 1997

Denne aktuelle og engagerende dokumentarroman handler om den unge armenier Maria, der efter revolutionen i Iran er udsat for nedværdigende forfølgelse - af tre grunde som hun selv udtrykker det: hun er armenier, kristen og kvinde. Først i 1993 flygter hun til Danmark, hvor besværlighederne med angst og usikkerhed paradoksalt nok fortsætter. Hun nægtes opholdstilladelse og må i en lang periode leve i skjul hos en utrolig forstående, dansk familie, mens hun prøver at få sin asylsag genoptaget. Bogen er en beskrivelse af situationen i Iran efter revolutionen. Den beretter desuden om flugten og tiden i Danmark, en tid der svinger mellem livslyst og dyb afmagt på selvmordets rand. Maria har fortalt sine meget frustrerende oplevelser til bogens forfatter. Bogen er bygget op med mange refleksioner, tankespring og detaljerede tilbageblik - springer ofte i tid og sted, mellem Iran og Danmark, hvilket kræver modne læsere med stort overblik og indlevelsesevne. Fra 14 og opefter.


Politiken

d. 29. apr. 1997

af

af

Pernille Bramminge

d. 29. apr. 1997


Berlingske tidende

d. 29. apr. 1997

af

af

Kari Sønsthagen

d. 29. apr. 1997


Danmarksposten

Årg. 78, nr. 5 (1997)

af

Årg. 78, nr. 5 (1997)


Kontakt

Årg. 49, nr. 7 (1996/97)

af

af

Agnes Witzke

Årg. 49, nr. 7 (1996/97)


Kristeligt dagblad

d. 28. maj 1997

af

af

Mikael Holt

d. 28. maj 1997


Samspil

Årg. 14, nr. 8 (1997)

af

af

Henny Berthelsen

Årg. 14, nr. 8 (1997)