Bøger / faglitteratur til børn

Mariehøns


Beskrivelse


Om udseende, tilblivelse, føde, levested, fjender, flyvning, levetid, særlige kendetegn samt deres anvendelse i bekæmpelse af bladlus. Mange farvefotos.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juni 1998

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 24. juni 1998

En god og reel fagbog for de yngre læsere. Bogen behandler de fleste relevante spørgsmål i forbindelse med mariehøns: Levesteder, udseende, livscyklus samt menneskets benyttelse af mariehøns til biologisk bekæmpelse af skadedyr - især bladlus. Bogen er bygget op om dobbeltopslag med et indledende spørgsmål, f.eks.: Hvad spiser mariehøns? De enkelte sider er domineret af fortræffelige farvefotos med 3 - 5 liniers tekst knyttet til billederne. Teksten er forholdsvis let at læse og er ren information uden den store direkte appel til læseren. Sammensatte ord er delte. Ord med fede typer er forklaret i ordlisten bag i bogen. At typografien er uden seriffer giver efter min mening et lidt kedeligt tekstbillede. Bogen kan selvlæses fra 3. klasse, men kan sagtens benyttes i mindre klasser med lidt voksenhjælp - billedmaterialet rummer rige muligheder for samtale. Meget velegnet som en del af et emne om insekter eller bare Småkravl som denne nye serie hedder.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juni 1998

af

af

Ulla Møller

d. 24. juni 1998

Den lille røde bille er kendt og elsket fra børnerim og -sange og for sin særlige rolle som budbringer til Vorherre. I den nye forlagsserie Småkravl beskrives, hvordan den lever i naturen. Om mariehøns findes kun nogle snart 20 år gamle bøger, bl.a. Heiderose Fischer-Nagels stadig dejlige billedbog fra 1981, den minder en del om denne, men har flere oplysninger. Men det er udmærket med en bog, hvor layout og billedmateriale er helt tidssvarende. I lighed med seriens øvrige titler indledes med en indholdsfortegnelse, opbygget af spørgsmål som: Hvad er mariehøns? Hvordan ser mariehøns ud osv. Hvert spørgsmål besvares på et dobbeltopslag med en letlæst tekst og glimrende farvefotos, der supplerer den sparsomme tekst. I det hele taget er det nok de flotte illustrationer, der er hentet hos forskellige naturfotografer, der vil fange de 5 - 10 åriges opmærksomhed, når de bruger serien til emnearbejder eller når de er stødt på bier, mariehøns, myg, myrer regnorm eller snegle, der er de seks "småkravl", der indtil videre er beskrevet i serien.