Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Maries verdenskrig


Beskrivelse


Om Maries liv i årene 1935-46, fra hun er 5 til hun er 16. Hendes far er dybt engageret i modstandsbevægelsen, og det kommer til at præge Maries personlighed.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vibeke Storch (børn)

d. 18. dec. 2018

Maries liv fra hun er 5 år til hun i 1946 er 16. Indtil '35 bor hun alene med sin ugifte mor på Nørrebro, men så gifter moren sig med Vilhelm, lagerarbejder, og familien flytter til Nyboder. I'39 får forældrene arbejde i en sportshal i Gentofte, og familien flytter dertil. Marie falder naturligvis uden for kredsen af »overlægernes og højesteretssagførernes børn«, men hun er stærk ogselvbevidst nok til at klare sig. Vilhelm bliver leder af en modstandsgruppe, og også Marie involveres. I 1945-46 inddrages sportshallen til tyske flygtninge, og Marie, moren og (efterkapitulationen) Vilhelm hjælper de forhutlede flygtninge. Det fremgår ikke, om romanen bygger på virkelige dagbøger, men bogens ill. af en pige, sabotører, flygtninge o.s.v. tyder på det. Bogen errefererende og ikke særlig velskrevet, men den er alligevel både vedkommende og spændende, bl.a. fordi den giver et fint portræt af pigen og hendes meget skarpe iagttagelser af tidens klasseskel,af krigen og især af de elendigebetingelser, de tyske flygtninge havde. Velegnet til de ældste børnebibliotekslånere, til ungdomsafd. og til voksenudlånet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jakob Glahn (skole)

d. 18. dec. 2018

Den skildrer hendes opvækst fra hun er 5 til hun er 16 og foregår i tiden fra 1935-46. I starten flytter hun med sin mor og stedfar fra Nørrebro til Nyboder. Det er fattige folk og deres kampfor at få brød på bordet der skildres. M. kommer i Nyboder skole, hvor hun trives blandt lige børn. Senere, da forældrene får job som pedelpar i en tennisklub i Gentofte, skifter hun skole, hvilketgiver mange problemer for M. Det er ikke nemt at være proletarbarn blandt overklassebørn. Under krigen går faren ind i det illegale arbejde, og her bliver M. også inddraget. Dels hjælper hun, nårder skal hentes våben i skoven, dels overværer hun flere ting, når sabotørerne holder møde i tennisklubben. I slutningen inddrages tennisklubben til flygtningelejr for tyske flygtninge. Der ermange fine dagliglivsdetaljer, og specielt det sidste afsnit om de tyske flygtninges forhold er godt og nyt. Desværre er der en del små spring i tid og sted, og det forvirrer. Nogle af deautentiske s/h-billeder mangleren forklaring, hvis de skal være forståelige. Ikke mange børn vil komme igennem den af sig selv, men begrænset anskaffelse p.gr.a. indhold der ikke findes andresteder. Fra 12 år.


Folkeskolen

årg 102, nr 45 (1985)

af

af

Jørgen Jensen

årg 102, nr 45 (1985)


Børn i tiden

årg 81, nr 3 (1986)

af

af

Annette Lodberg

årg 81, nr 3 (1986)


Berlingske tidende

d. 6. maj 1985

af

d. 6. maj 1985


Aktuelt

d. 12. dec. 1984

af

af

Steffen Larsen

d. 12. dec. 1984