Den gale mands hest og andre digte
Pentti Saarikoski
Hent dine bestillinger på dit foretrukne bibliotek
Sammensæt din søgning
Afgræns yderligere
Bøger / skønlitteratur / digte
Bog, 2. udgave, 2022
Bog, 1. udgave, 2010
Den gale mands hest og andre digte
Pentti Saarikoski
Langt fra Gud
Nikolaj Zeuthen
Trafikken er uvirkelig : et digt
Martin Glaz Serup
Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet
Bjørn Rasmussen (f. 1983)
Vores liv ryster : dokudigte
Hans Lucht
Lyre lyre lyre
Kristoffer Maribo
Hæld : digte
Morten Chemnitz (f. 1984)
Romerske nætter : digte
Martin Glaz Serup
Insekterne drømmer
Jacob Weinreich
Lykkeligt nær ved at græde : udvalgte danske digte
d. 15. juli 2022
af
af
Thomas Olesen
d. 15. juli 2022
Holder du af humoristisk avantgarde og god poesi, så mød Marken, et helt igennem gennemsnitligt menneske, du kan spejle dig i.
Prosadigte om en flad mark. I første digt klassificeres teksten præcist og alligevel bredt: "Dette er et naturdigt der også handler om andet end naturen". I centrum står marken: "(…) en pløjet mark, et underligt åbent rum, en krop uden organer." I de efterfølgende digte kommer det dog hurtigt til at stå klart, at marken lige såvel kan være et helt almindeligt menneske: "Marken smser meget, Marken er på nettet, Marken er bange for at gå glip af noget, Marken har meget kørende. Den holder sig bredt orienteret, den vil vide hvad de andre laver lige nu." Marken bruger meget tid på at holde sig indenfor rammerne af det socialt accepterede og har fx svært ved at slå sig løs efter at være blevet fotograferet ved en julefrokost. Alligevel drømmer Marken om at ændre sit liv. Andre gange er det tanker om sted, kapitalisme, sanserne, døden, som optager Marken.
Morsomme tekster, der, som Peter Laugesen peger på i sit forord, fungerer som et spejl for læseren, men samtidig er sært universelle.
Der er tale om 2. udgave af MarkenGittes monologer, der udkom første gang i 2010. I nærværende udgaver er der kommet et nyt digt med: " har altid drømt om at komme til Surabaya. (…)". Som flere anmeldere (Peter Stein Larsen og Lars Bukdahl) har bemærket, bygger digtet på Per Højholts Gittes monologerDer er tale om 2. udgave af Marken, der udkom første gang i 2010. I nærværende udgaver er der kommet et nyt digt med: "Marken har altid drømt om at komme til Surabaya. (…)". Som flere anmeldere (Peter Stein Larsen og Lars Bukdahl) har bemærket, bygger digtet på Per Højholts .
d. 12. nov. 2010
af
af
Steffen Kronborg
d. 12. nov. 2010
Marken er for yndere af minimalistisk litteratur.
Martin Glaz Serup har tidligere bidraget til Hvedekorn og har 5 digtsamlinger samt et antal børnebøger bag sig. Første linje i forfatterens nye værk lyder: "Dette er et naturdigt", hvilket må siges at være en sandhed med modifikationer. Trods bogens undertitel: "Et digt" er der tale om en samling kortere eller længere prosatekster, som tilsammen danner et billede af en bestemt karaktertype: den vege og principløse, omend ganske eftertænksomme velfærdsdansker, som ikke føler sig helt godt tilpas i sin trygge og begivenhedsløse tilværelse, men som på den anden side ikke er parat til at satse noget for at lave om på den. Karaktertypen betegnes overalt i bogen "marken", uden at personificeringen dog bruges til noget tematisk (hvis man ser bort fra et par sproglige brandere: "Marken er meget"). Når overraskelseseffekten i manøvren har fortaget sig, forekommer kunstgrebet noget manieret.
De minimalistiske tekster i Marken rummer mindelser om stilen hos forfattere som Simon Fruelund og Thøger Jensen, mens bogens lidt kuldslåede hoved"person", marken, måske snarere er i familie med Maja Lucas ́eller Naja Marie Aidts figurer.
"Det er nok at gøre for meget ud af det", tænker marken selvudslettende et sted i Serups bog, og læseren er tilbøjelig til at være enig. Indkredsningen af en (post)moderne karaktertype, personen uden meninger eller holdninger, er set mange gange tidligere, også i en mere slagkraftig version end her.
d. 3. dec. 2010
af
af
Jørgen Johansen
d. 3. dec. 2010
d. 3. dec. 2010
af
af
Erik Skyum-Nielsen
d. 3. dec. 2010
d. 3. dec. 2010
af
af
Lars Bukdahl
d. 3. dec. 2010
d. 4. jan. 2011
af
af
Peter Stein Larsen
d. 4. jan. 2011
Årg. 25, nr. 1 (2011)
af
af
Rasmus Hastrup
Årg. 25, nr. 1 (2011)