Bøger / faglitteratur / biografier

Martin A. Hansen : krigen og kunsten : en biografi


Beskrivelse


Med udgangspunkt i Martin A. Hansens (1909-1955) dagbøger skildres hans tilværelse som skolelærer, hverdagen under besættelsen og hans arbejde som forfatter.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. okt. 2009

af

af

Henrik H Pedersen

d. 9. okt. 2009

Til læsere af Martin A. Hansen og læsere af biografier om danske kulturpersonligheder og klassiske forfattere. At bogen endvidere er skrevet af Bjarne Nielsen Brovst er et plus i forhold til en bredere læserskare.

Bogen er tredje relativt pænt reviderede udgave, bl.a. i forhold til titel. Udgaverne fra 1991 og 1996 hed Bondesøn og digter. Billedmateriale er i nye udgave samlet og rettet til på anden vis. Endvidere er der i ny udgave rettet lidt i teksten og tilføjet et detaljeret værk- og personregister. Bogen, som også har en mere indbydende forside, udgives i forbindelse med Martin A. Hansens 100 år i 2009. Bjarne Nielsen Brovst fokuserer især på krigsårene 1939-1945, hvor Martin A. Hansen for alvor trådte i karakter som forfatter. Martin A. Hansen arbejdede på og udgav flere hovedværker i denne periode. Desuden inspirerede Martin A. Hansen også modstandsbevægelsen og bl.a. Kim Malthe-Bruun, hvilket der redegøres for i bogen. Martin A. Hansen måtte også i perioder gå under jorden pga. sine illegale artikler til "Folk og frihed". Bjarne Nielsen Brovst får flettet både litteraturen, kunsten og modstandskampen sammen på spændende vis. Biografen runder også barndom, ungdom og de sidste år.

En ny revideret udgave til det bedre.

Meget velskrevet biografi fra Bjarne Nielsen Brovst. Inspirerende læsning i spændingsfeltet mellem litteratur og kulturhistorie, krig og modstandskamp. En all-round biografi med hovedvægten på det væsentlige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Preben Skov

d. 18. dec. 2018

Mellem 1939-1945 førte Martin A. Hansen omhyggeligt dagbog over sit liv. Det var en særdeles kritisk periode for landet som helhed, men i høj grad også for digteren. Han var ved krigensbegyndelse nygift og blev ved mobiliseringen indkaldt til en uvis skæbne, men dog hurtigt hjemsendt. Han havde udgivet et par romaner og skrevet en række artikler og noveller til dagblade ogtidsskrifter, men han var ikke mere etableret på den tid, end at han måtte ernære sig som lærer, selv om børnene var ham en plage. Han havde købt hus i København og sad hårdt i det. Ydermere varhan plaget af en slem migræne, som i perioder gjorde ham uarbejdsdygtig og førte ham ud i pillemisbrug. Alligevel udfoldede han en helt utrolig aktivitet, både som forfatter og som aktiv imodstandskampen. Brovst mener ligefrem, at han fik skrevet det væsentligste af sit forfatterskab i denne periode, og det har han måske ret i. Denne bog ligner ikke de andre bøger om forfatteren,giver ikke de dybe analyser, men dog detnødvendige. Martin A. Hansen var ikke, som Thorkild Bjørnvig siger i sin disputats, noget geni, men han var noget lige så sjældent, han var en karakter. Detfår man et godt indtryk af gennem denne veldokumenterede og velskrevne (roman)biografi.


Berlingske tidende

d. 21. dec. 2009

af

af

Eva Pohl

d. 21. dec. 2009


Nordica

Bd. 10 (1993)

af

af

Jørgen Hunosøe

Bd. 10 (1993)


Danskeren

Årg. 6, nr. 3 (1992)

af

af

Henrik Gade Jensen

Årg. 6, nr. 3 (1992)


Weekendavisen

d. 4. okt. 1991

af

af

Bo Green Jensen

d. 4. okt. 1991


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 5, nr. 5 (1991)

af

af

Henrik Kidmose Christensen

Årg. 5, nr. 5 (1991)


Politiken

d. 1. okt. 1991

af

af

John Chr. Jørgensen

d. 1. okt. 1991


Kristeligt dagblad

d. 1. okt. 1991

af

af

Claus Grymer

d. 1. okt. 1991


Jyllands-posten

d. 7. okt. 1991

af

af

Hans Andersen

d. 7. okt. 1991