Bøger / faglitteratur til børn

Matemagi


Beskrivelse


Om matematik i de ting, der omgiver os i hverdagen. Matematiske historier og tricks med tal. 121 matematiske emner behandles.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. nov. 2011

af

af

Søren Brunbech

d. 30. nov. 2011

Bogen henvender sig til alle med interesse for matematik, og uanset om man har styr på det matematiske begrebsapparat eller ej. Vil også kunne læses af interesserede større børn.

Anker Tiedemann har en baggrund som arkitekt, men med en smittende lidenskab for matematik. Han præsenterer læseren for 121 små matematiske fortællinger. Det kan være fænomener fra verden omkring os, der rummer matematiske problemstillinger, som geometrien i papirfoldning, mønstre i muslingeskaller eller vejene ind og ud af labyrinten, eller det kan være beskrivelser af mærkelige tal med mærkelige egenskaber. Alle eksempler er illustreret i et farvestrålende layout, og forfatteren forklarer pædagogisk for læsere uden matematiske forkundskaber de steder han må anvende matematiske begreber.

Indholdet er uændret i forhold til 1. udgaven fra 2001. Anker Tiedemann har bl.a. også skrevet Den gyldne femkant, 2002 og Pythagoras firkant, 2009 med flere fascinerende historier fra matematikkens verden og med samme målgruppe. Men ellers er denne type populariserende matematikbøger en mangelvare.

En populærvidenskabelig bog i et indbydende layout om forunderligheder og finurligheder i matematikkens verden. Kan læses uden særlige matematiske forkundskaber. Uændret i forhold til 1. udgave fra 2001.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. okt. 2001

af

af

Søren Brunbech

d. 22. okt. 2001

Forfatteren taget læseren med på en lystvandring gennem matematikkens verden. Han fortæller, næsten uden at bruge formler eller abstrakte begreber, med smittende begejstring om klassiske matematiske paradokser og om matematik i de ting der omgiver os i hverdagen. Det kan være alt lige fra de olympiske ringe, kloakdæksler, stregkoder, kirkekupler, labyrinter og snefnug. Dertil kommer en række tricks med tal og fortællinger om tal der opfører sig underligt. Historien om den handelsrejsende der skal finde den korteste rute mellem ti byer, eller om bogtrykkeren der skal finde ud af hvor få farver han kan nøjes med for at farvelægge et landkort, er eksempler på matematiske problemstillinger som er lette at forstå, men hvis løsning kræver anvendelse af kompliceret matematik. Alle de gode historier er ledsaget af farvestrålende illustrationer. Målgruppen vil både være de matematisk sagkyndige og nok så meget læsere uden forkundskaber der har blot en smule interesse for tal og matematik, og heriblandt de ældste af børnebibliotekets brugere. Forfatteren udgav i 1998 en tilsvarende bog om tal Tallenes magi i et knapt så flot udstyr.


Politiken

d. 17. nov. 2001

af

af

Karsten R. S. Ifversen

d. 17. nov. 2001