Bøger / skønlitteratur / roman

Mathilde, magt og maske


Beskrivelse


Romanbiografi om den engelske Caroline Mathilde (1751-1775), der som 15-årig blev gift med den sindssyge Christian VII, fik et kærlighedsforhold til Struensee og døde 24 år gammel, landsforvist til Celle.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Helle Winther Olsen

d. 19. dec. 2018

Den pikante kærlighedshistorie mellem engelskfødte, danske dronning Caroline Mathilde og den tyske læge Struensee. danner baggrund for denne roman. Historien endte jo som bekendt med Struensees eksekution og dronningens forvisning fra Danmark, og Helleberg giver sin fortolkning af, hvorfor skæbnen blev så grum for dette elskende par, som jo blot gjorde det, alle andre ved hoffet også gjorde. De blev ofre for et syndrom, som (også) i 1700-tallet kaldte på sædelighed, moralsk oprustning og nationale følelser. Det faldt danskheden for brystet, at 2 udlændinge fik for megen politisk magt. Bogen er en blanding af historisk tidsbillede med masser af facts om kultur, politik, mode, børneopdragelse m.m. og kærlighedshistorie. Portrættet af Mathilde står stærkt; fra 15-årig naiv, genert og kluntet barnebrud udvikles hun qua sin kærlighed til Struensee til en moden og politisk engageret kvinde. Splittet mellem sine roller som henholdsvis dronning og hustru til den syge, uduelige kongChristian den 7. og elskerinde til den oplyste, moderne Struensee, med hvem hun også fik en datter. Derforuden er flere af bipersonerne skildret med humor og farve. Fomøjelseslæsning med bred appel til yndere af hist. kvindeportrætter.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Helle Winther Olsen

d. 18. dec. 2018

Den pikante kærlighedshistorie mellem engelskfødte, danske dronning Caroline Mathilde og den tyske læge Struensee, danner baggrund for denne roman. Historien endte jo som bekendt medStruensees eksekution og dronningens forvisning fra Danmark, og Helleberg giver sin fortolkning af, hvorfor skæbnen blev så grum for dette elskende par, som jo blot gjorde det, alle andre vedhoffet også gjorde. De blev ofre for et syndrom, som (også) i 1700-tallet kaldte på sædelighed, moralsk oprustning og nationale følelser. Det faldt danskheden for brystet, at 2 udlændinge fik formegen politisk magt. Bogen er en blanding af historisk tidsbillede med masser af facts om kultur, politik, mode, børneopdragelse m.m. og kærlighedshistorie. Portrættet af Mathilde står stærkt; fra15-årig naiv, genert og kluntet bamebrud udvikles hun qua sin kærlighed til Struensee til en moden og politisk engageret kvinde. Splittet mellem sine roller som henholdsvis dronning og hustru tilden syge, uduelige kong Christianden 7. og elskerinde til den oplyste, moderne Struensee, med hvem hun også fik en datter. Derforuden er flere af bipersonerne skildret med humor og farve.Fomøjelseslæsning med bred appel til yndere af hist. kvindeportrætter.


Jyllands-posten

d. 5. apr. 1991

af

af

Hans Andersen

d. 5. apr. 1991


Kristeligt dagblad

d. 11. juli 1991

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 11. juli 1991


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 5, nr. 2 (1991)

af

af

Margrethe Andreassen

Årg. 5, nr. 2 (1991)


Weekendavisen

d. 5. apr. 1991

af

af

paludan

d. 5. apr. 1991


Politiken

d. 5. apr. 1991

af

af

Søren Vinterberg

d. 5. apr. 1991


Information

d. 9. apr. 1991

af

af

Ejgil Søholm

d. 9. apr. 1991


Berlingske tidende

d. 5. apr. 1991

af

af

Jens Kistrup

d. 5. apr. 1991