De 9-12-årige kender sikkert allerede Max Pinlig fra tv-serien af samme navn og muligvis også fra den anmelderroste film, der danner baggrund for denne bog. De kan selv læse bogen, men der er også megen fornøjelig underholdning til familieoplæsning eller i klassen i tiden op til jul.
At en bog bliver filmatiseret er ikke ualmindeligt, at en film omskrives til en bog er lidt mere usædvanligt. Her er en vellykket bearbejdelse fra et filmmanuskript til en bog for filmens målgruppe. Jeg-fortælleren Max går i 7. klasse, han fortæller løst og fast om sin hverdag hjemme og i skolen. Hjemme er hans noget verdensfjerne mor direkte pinlig, i skolen føler han sig selv pinlig og udenfor. Det gør det ikke bedre, at han er forelsket i klassens nye pige. Alting ordner sig dog, og historien slutter med et brag af en nytårsfest hjemme hos Max. Sproget er rapt og ganske naturligt præget af en del dialog. Bogen er illustreret med tegninger, der i en collageagtig form er forsynet med skuespillernes kendte ansigter.
Som romanfigur er Max i slægt med bl.a. Buster Oregon Mortensen, Ivan Olsen, Greg fra En tøsedrengs dagbog og alle de andre seje gutter, der alle har nogle odds at kæmpe imod, og som er lige til at knuselske. Beskrivelsen af en jul, der ikke udelukkende er hjerternes fest ligner Manu Sareens bøger om dansk jul.
En vellykket omskrivning fra et medie til et andet. Nok spiller julen en væsentlig rolle i handlingen, men Max og hans oplevelse af familie og skole gælder nok hele året.