Bøger / faglitteratur

Mennesket : det hypersociale dyr


Detaljer

Seneste udgave, Bog


Sprog
dansk
Omfang
353 sider, ill. i farver
Udgivet
2007
Ophav

Indhold

Menneskedyret og de andre aber ; Den svære kunst at tankelæse ; Hvad skal vi med hypersocialitet ; Mennesket - det hypersociale dyr ; Når hypersocialiteten går amok


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Lis Pedersen

2007

Bogen er henvendt til de, der gerne vil vide noget om evolution og om vores ligheder og uligheder med aberne. Den er oplagt til Har-du-læst-reolen.

Byrnit er cand.psych. og primatolog og har bl.a. udgivet Stress : et vilkår i det moderne arbejdsliv, 2006. Bogen handler om de forhold, der gør, at vi mennesker på nogle områder ligner aberne meget, mens vi på andre er meget langt fra aberne. Desmond Morris og mange andre har set ligheder mellem os: Aberne kan også bruge redskaber og de kan lære af os. Men det er forkert, siger Byrnit. Aberne kan efterligne os og de kan bruge redskaber, når det er nødvendigt for dem ligesom mange andre dyr. Men de er ikke hypersociale. Som andre dyr mangler de Theory Of Mind - dvs. evnen til at sætte sig ind i andres situation følelsesmæssigt og til at fornemme det niveau af viden og omverdensforståelse de har. Fx giver ordet "dronningen" forskellige associationer for en dansker, en englænder og en pokerspiller. Den evne har aber og andre dyr ikke. Hun bruger eksempler fra sin egen og andres forskning. Den sluttes med referencer og stikord. Bogen er illustreret med fotos af aber, hun har studeret og arbejdet med.

Den kan næppe sammenlignes med andre titler.

En meget velskrevet og interessant bog om mennesker og aber, som bør få en bred læserskare.


Jyllands-posten

d. 17. jan. 2008

af

af

Dennis Nørmark

d. 17. jan. 2008


Jyllands-posten

d. 18. dec. 2007

af

af

Dennis Nørmark

d. 18. dec. 2007


Weekendavisen

d. 9. nov. 2007

af

af

Louise Larsen

d. 9. nov. 2007


Jyllands-posten

d. 17. jan. 2008

af

af

Dennis Nørmark

d. 17. jan. 2008


Fokus på kræft og sygepleje

Årg. 28, nr. 1 (2008)

af

af

Søren Axel Philippe Franck

Årg. 28, nr. 1 (2008)