Bøger / faglitteratur

Menneskets rettigheder


Beskrivelse


Thomas Paines (1737-1809) svar på Edmund Burkes "Tanker om den franske revolution", hvor Paine argumenter for revolutionen i Frankrig og den nye europæiske verdensorden uden et monarki og kommer med bud på reformer, der sikrer frihed og rettigheder til arbejderklassen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. mar. 2017

af

af

Allan Thomsen Volhøj

d. 7. mar. 2017

Den engelske forfatter Thomas Paines skrift fra 1792, hvor han forsvarer den franske revolution og de republikanske tanker og angriber monarkiet og enevælden. Til læsere interesserede i tankerne bag en republik.

Selvom Thomas Paine ikke var en af dem, der underskrev uafhængighedserklæringen, så nævnes han tit i sammenhæng med "The founding Fathers of USA". Da USA endelig var blevet frit fra Storbritannien vendte Paine hjem til England, hvorefter han flygtede til Frankrig af frygt for fængsling, for skrive om revolutionernes tidsalder. Denne bog er i to dele. Første del er et svar på Edmund Burkes "Reflections on the revolution in France", hvor Paine argumenter for revolutionen i Frankrig og den nye europæiske verdensorden uden et monarki. I anden del kommer Paine med bud på reformer, der sikrer frihed og rettigheder til arbejderklassen. Claus Bratt Østergard har oversat og skrevet forordet.

En af grundstenene i at forstå, hvad der bør ligge til grund for en republik, hvor frihed og sikkerhed for den enkelte er i højsædet. Sproget er bedaget, men forståeligt. Det kræver en del politisk forståelse at få fuldt udbytte af bogen, da nogle teksterne er ret politisk tekniske.

De to dele af Paines tekst er næsten identiske med den forrige udgave Menneskets rettigheder. Introduktionen og sproget er dog bedre i den nye udgave, og forsiden er blevet opdateret.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 6, nr. 3 (2018)

af

af

Andreas Beyer Gregersen

Årg. 6, nr. 3 (2018)


Information

d. 24. juni 2017

af

af

Frank Beck Lassen

d. 24. juni 2017