Mentaliseringsbogen er den første bog på dansk om mentalisering, som henvender sig direkte til lægfolk, dvs. forældre, alle interesserede voksne samt fx personale i omsorgsinstitutioner.
Per Wallroth er psykolog og den førende repræsentant for mentalisering og mentaliseringsbaseret terapi (MBT) i Sverige. Han definerer mentalisering som evnen til at se sig selv udefra og andre mennesker indefra. Det er en evne som udvikles fra spædbarnsalderen i tilknytningen til omsorgspersoner, oftest forældre. En ikke-harmonisk tilknytning, mentaliseringsproces og samspil med forældre har, ifølge Wallroth, konsekvenser for hjernens udvikling, selvfølelsen og relationer til andre. Det er dog en evne som kan trænes også som voksen, og som voksne må være opmærksomme på i forholdet til børn. Wallroth gør letforståeligt rede for teorien om mentalisering med mange dagligdags eksempler og giver gode råd om træning af evnen. Bogen indeholder små øvelser og spørgsmål til selvrefleksion for læseren. Voksne kan bruge bogen til at træne mentalisering omkring børn og i alle andre relationer.
Tidligere er udkommet Mentalisering : at lege med virkeligheden, 2010, som handler om sværere mentaliseringsproblemer, og Mentalisering i klinisk praksis, 2009, som forfatteren anbefaler som den mest aktuelle engelske bog om emnet. Begge fagbøger henvender sig primært til fagpersoner og behandlere.
Spændende og umiddelbart anvendelig bog om mentalisering til alle interesserede, og især til nybagte forældre.