Bøger / faglitteratur / bibliografier

Mesterværker : enfamiliehuset i dansk arkitekturs guldalder


Beskrivelse


Beskrivelse og gennemfotografering af 14 enfamiliehuse og arkitektoniske perler fra 1950-1962 tegnet af 11 store danske arkitekter, bla. Jørn Utzon, Arne Jacobsen, Jørgen Bo og Hanne Kjærholm, som med en særlig dansk fortolkning af det moderne i arkitekturen gav nogle nye bud på, hvordan et enfamiliehus kan udformes.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. okt. 2011

af

af

Helle Winther Olsen

d. 19. okt. 2011

Bag et stiligt, men beskedent ydre gemmer sig et pragtfuldt billedværk om enfamiliehuset i det der udnævnes til dansk arkitekturs guldalder: nemlig 1950'erne. Med et indbydende layout, ikke for fagligt teksttung rækker den ud efter en stor lånerskare.

Ifølge denne amerikanske arkitekt og specialist i skandinavisk arkitektur oplevede vi en glorværdig periode i dansk arkitektur i 1950'ernes Danmark, hvor det ene tilfredsstillende og ideelle mesterværk efter det andet blev bygget af de kendte arkitekter. Forklaringen findes i den særlige, afrundede nordiske tolkning af funktionalismen, over arkitekternes forhold til at lukke lys og luft ind, til den beskedne og alligevel raffinerede stil der kendetegner husene. Vi kender dem godt, husene af arkitekter som Arne Jacobsen, Jørn Utzon, Hanne Kjærholm, Vilhelm Wohlert, Exners, Haldor Gunnløgsson m.fl., men her får vi en næsten forelsket beskrivelse og grundig gennemfotografering af ialt 14 enfamiliehuse, hvor vi kommer godt rundt - både ude og inde - og med portrætter af arkitekterne. Sheridan indleder med et opsummerende afsnit om dansk arkitektur i den moderne periode frem til ca. 1962. Derefter kom parcelhusene.

Man kan læse om disse ikoniske enfamiliehuse i mange arkitekturværker - fx Danmarks arkitektur : Enfamiliehuset, 1985 og Dansk arkitektur 250 år. Yngre arkitekters boliger kan man studere i Arkitekternes egne boliger, 2010.

En forfriskende, læseværdig hyldest til en gylden periode i dansk arkitektur.


Information

d. 11. okt. 2011

af

af

Allan De Waal

d. 11. okt. 2011


Weekendavisen

d. 14. okt. 2011

af

af

Pernille Stensgaard

d. 14. okt. 2011