Film / nonfiktion til børn / dokumentarfilm

Mig og jøderiet


Beskrivelse


Instruktøren Ulrik Gutkin er en dansk jødisk mand der er kæreste med en dansk ikke-kristen kvinde. Da de får deres første barn, en søn, befinder de sig pludselig i en konflikt omkring hvorvidt deres søn skal omskæres eller ej, og det bliver samtidig begyndelsen på instruktørens undersøgelse af sin egen jødiske identitet.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2009

af

af

Ulrich Breuning

d. 3. nov. 2009

Med den Woody Allen'ske titel Mig og jøderiet fortæller Ulrik Gutkin muntert, men så sandelig også med et nødvendigt filigran af alvor om sine tanker, da han bliver far til sønnen Felix. Ulrik er jøde, og kæresten Signe kommer fra en oprindelig kristen familie. Skal Felix omskæres eller ej? Filmen handler således om kærlighed og kultursammenstød, men dens målgruppe er ikke blot unge par i en lignende situation. Den henvender sig til et bredt udsnit af familien Danmark med et optimistisk bud på at tackle dagligdagens store og små problemer med et smil.

"Hej, jeg hedder Ulrik. Jeg er dansker og jøde, fjerdegenerations dansk jøde. Normalt tænker jeg ikke over, jeg er jøde. Det er bare noget, jeg er!" Men som nybagt far må Ulrik kigge nærmere på sin jødiske arv og vigtigheden af at give den videre til næste generation. For Felix' mor mener bestemt, at omskæring er et barbarisk middelalderligt levn. Men arvegods er mange ting, og i sidste ende får skæbneskælmen det sidste ord.

Mig og jøderiet er en videodagbog, hvor oplevelser, intentioner og muligheder vendes og drejes for at forstå, hvem man er, og hvordan det bør give sig direkte og symbolsk udtryk i ens eget og familiens liv.

Filmen udspiller sig undertiden i grænselandet mellem det private og almene, men aldrig på den forkerte side af grænsen. Det er en sjov og momentvis klog diskurs om identitet, rødder og hensyn til næsten, og den bevidst løse dagbogsstil klæder emnet og især en finurlig og overraskende problemløsning.


Folkeskolen

Årg. 127, nr. 12 (2010)

af

af

Birgitte Maria Smidt

Årg. 127, nr. 12 (2010)


Weekendavisen

d. 11. dec. 2009

af

af

Nikolaj Mangurten Lassen

d. 11. dec. 2009


Religion

2010, nr. 2

af

af

Otto Rühl

2010, nr. 2