Bøger / faglitteratur til børn / barndomserindringer

Min bananløse barndom : barn i en provinsby 1939-46


Beskrivelse


Silkeborg 1939-46. Med et barns øjne fortælles om hverdagen i en provinsby under 2. verdenskrig. Om varemangel, arbejdsløshed, kolde vintre, kammeratskab, ubekymrede sommerferier og retsopgøret, hvor de velhavende nazi-sympatisører gik fri.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Clausen (børn)

d. 18. dec. 2018

I serien En anden historie fra Høst med fortællinger fra den nyere del af danmarkshistorien, er turen kommet til Bent Rasmussen, der fortæller om sin barndom under besættelsen. B.R. boede iSilkeborg, som var tyskernes jyske hovedkvarter. I 8 korte kapitler fortælles fra besættelsestiden - kap. 1 om tiden før, kap. 7 om befrielsen og kap. 8 om tiden efter. De øvrige kapitler omforskellige tildragelser, hverdagsepisoder - hvad der berørte B.R. og hans kammerater. Om feltmadrasser, om arbejdsløshed, om faderens brevduer, der må lade livet, da de er mistænkt for illegalbrevombæring -og om almindeligt drengeliv i 40'rne. Det er en udmærket lille bog (63 sider), hvor man får et udmærket indtryk af hverdagen dengang. Indfaldsvinklen er den voksnes. B.R. ser tilbage-og efterrationaliserer af og til - og det gør, at episoderne fremtræder ganske vist levende, men ikke umiddelbart spændende. Godt, præcist sprog. Ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jette Beider (skole)

d. 18. dec. 2018

Forfatteren Bent Rasmussen var barn i Silkeborg under krigen. I bogens 8 afsnit fortæller han nogle af oplevelserne fra denne periode og lidt om, hvordan krigen påvirkede børnenes hverdag -ofte uden at de tænkte nærmere derover. Skoledagen blev ændret af tyskernes overtagelse af skoler, aktiviteterne blev ændret af udgangsforbud og andre begrænsninger, gadebilledet var præget aftyskernes tilstedeværelse m.m. Der var noget, man ikke kunne få og noget man ikke kunne gøre, men også børn dengang havde Tarzan-drømme, klubber, huler, FDF-liv og sommerlejre. Rammerne var lidtanderledes - men børn var de. Gennem de forskellige beretninger belyses krigens påvirkning af hverdagen, som flertallet af børn mærkede det. Og da freden kom, levede man videre som før krigen, udende store overvejelser. De amerikanske bombefly på forsiden svarer ikke helt til indholdets rolige fortællende stil uden den store spænding. Derfor er det ikke den store læserskare den i udlånet vilfange. Derimod vil denvære et spændende supplement til alle de historiske beretninger, hvis man arbejder med børn i forskellige perioder eller specielt tiden 1939-45. De enkelte afsnit kan ogsåanvendes fra 6. kl. til oplæsning og samtale.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. jan. 1998

af

af

Ulla Harne

d. 29. jan. 1998

Bogen udkom første gang i 1985 i serien En anden historie, hvor danske forfattere fortalte om deres barndom i forskellige perioder fra år 1900 til 1970'erne. Forfatteren skildrer hverdagsoplevelserne i Silkeborg under og lige efter besættelsen, hvor tyskerne havde indlogeret sig i den gamle kuranstalt. Hvert kapitel tager udgangspunkt i nogle af de mennesker, som prægede både byen og ikke mindst forfatteren, der allerede som lille barn havde en fin fornemmmelse for stemninger, lugte, ansigter og naturen. Det sproglige overskud og den kolossale veloplagthed er typisk for forfatteren, og de børn, der går i gang med bogen må være forberedt på noget af et arbejde - umiddelbart let tilgængelig er den ikke. Mange voksne vil derimod kunne få meget ud af den særlige underfundighed og forfatterens meget lune kommentarer til stort og småt i den halvstore provinsby med dens mange mennesketyper. Teksten er uforandret fra første oplag, men omslaget er blevet farvestrålende og indbydende. For unge og voksne.


Kristeligt dagblad

d. 11. maj 1985

af

af

David Dorland Hansen

d. 11. maj 1985


Plys

1986

af

af

Kjeld Sten Iversen

1986


Folkeskolen

årg 102, nr 51/52 (1985)

af

af

Per Birkebæk

årg 102, nr 51/52 (1985)


Jyllands-posten

d. 19. mar. 1985

af

af

Erhardt Larsen

d. 19. mar. 1985


Information

d. 16. juli 1985

af

af

Anne Poulsen

d. 16. juli 1985


Aktuelt

d. 3. apr. 1985

af

af

Steffen Larsen

d. 3. apr. 1985