Bøger / faglitteratur / barndomserindringer

Min barndom i 50'erne


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


12 kendte danskere, skuespillere, forfattere, politikere, fortæller om deres opvækst i 1950'ernes Danmark. Fortællingerne kommer fra alle dele af landet og kredser især om hverdagen med de ting og måder, der var almindelige dengang. Mælkemand, koksfyring, hjemmegående husmødre, touperet hår, danseskoler, nøjsomhed og fokus på faste rammer. Med kort faktaafsnit om personerne.

Indhold

  • Bare ud at lege / Margrete Auken

  • Fjerne voksne / Leif Davidsen

  • Med appetit på livet / Uffe Ellemann-Jensen

  • En heldig kartoffel / Daimi Gentle

  • Livet i landdistrikterne / Gretelise Holm

  • Sønderjysk højskolebarn / Bertel Haarder

  • For fuld musik / Birthe Kjær

  • Et splinternyt årti / Flemming Quist Møller

  • Fra Sibirien til Rødovre / Samuel Rachlin

  • Ismand / Bjarne Reuter

Se alle (12)

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2015

af

af

Laura Michelsen

d. 15. okt. 2015

Kendte danskere fortæller levende om deres barndom i 1950'erne med mælkemand, koksspand og leg uden voksenovervågning.

12 kendte danskere, skuespillere, forfattere, politikere, fortæller om deres opvækst i 1950'ernes Danmark. Fra Samuel Rachlin hører vi også om barndommens første år i Sibirien, inden familien fik lov at komme tilbage til Danmark og bosatte sig i Rødovre. Fortællingerne kommer fra alle dele af landet og kredser især om hverdagen med de ting og måder, der var almindelige dengang. Mælkemand, koksfyring, hjemmegående husmødre, touperet hår, danseskoler, nøjsomhed og fokus på faste rammer. Gretelise Holms beretning skiller sig ud som en stemme fra et meget fattigt 1950'er hjem i et jysk landdistrikt. Alle beretninger er ledsaget af et sort hvid foto af fortælleren, og efter hvert kapitel følger et kort faktaafsnit om vedkommende.

De 12 vidnesbyrd fra 1950'erne giver tilsammen et nuanceret billede af en periode, der ofte bliver beskrevet lidt stereotypt som i "Far til fire" filmene. Især Leif Davidsen fortæller levende og sanseligt om opvæksten i Bogense, så man næsten kan mærke duften fra storvasken i gruekedlen. Alle fortællingerne er skrevet i et lydefrit og lettilgængeligt sprog, der kan læses af alle. Bogen egner sig godt til oplæsning.

En lignende bog er 1950'erne fra 2012, der også har bidrag fra forskellige forfattere men med lidt mere vægt på Danmarkshistorie fremfor personlige erindringer.