Bøger / faglitteratur / erindringer

Min fars århundrede


Beskrivelse


Forfatteren fortæller sin families historie gennem tre generationer og beretter derigennem Hollands historie i det 20. århundrede: livet på landet omkring 1900, 1. verdenskrig, mellemkrigstidens elendighed og afsavn, Rotterdams ødelæggelse, tyskernes besættelse og Hollands tilblivelse som europæisk mønsterland.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. apr. 2009

af

af

Hans Michelsen

d. 21. apr. 2009

Historisk-dokumentarisk skildring af livet i Holland og Europa i det 20. århundrede, som henvender sig til alle, der er optaget af samtidshistorie og menneskers liv deri. Læsere af Elias Canetti vil også finde denne bog interessant.

Forfatteren fortæller sin families historie gennem tre generationer og i hele det 20. århundrede. Det er fortællingen om Holland, men da det lille lands historie er en integreret del af Europas historie bliver bogen samtidig én mands fortælling om Europa. Stærkt står fortællingen om Rotterdams ødelæggelse under 2. verdenskrig sammen med fortællingen om det moderne Hollands tilblivelse som et mønster for andre lande i Europa. I et meget velskrevet sprog får læseren en meget læseværdig bog om en del af Europas historie. Forfatteren er hollandsk journalist og forfatter.

Forfatteren har også skrevet en meget rost bog om rejse i Europa (2004), men denne er ikke oversat til dansk.

Bogen har nærmest karakter af en stor dokumentarisk roman og som sådan får læseren også mest ud af at læse den. Den er ikke skrevet som en historisk fremstilling, men netop som en fortælling. Tanken ledes hen på Carsten Jensens Vi de druknede, 2006. Læseren får et fantastisk indblik i familielivet hos den calvinistiske præst og hans efterkommere og dermed også et indblik i Hollands/Europas kulturhistorie og historie. Bogen er ti år gammel og skildrer dermed så også en tid, vi har lagt bag os.


Politiken

d. 22. juli 2009

af

af

Henrik Lundtofte

d. 22. juli 2009


Weekendavisen

d. 15. maj 2009

af

af

Joakim Jakobsen

d. 15. maj 2009


Kristeligt dagblad

d. 27. juni 2009

af

af

Moritz Schramm

d. 27. juni 2009