Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Min soldateronkel : en historie fra en barndom


Beskrivelse


Under 2. verdenskrig vender den tysk-venlige onkel i 1944 hjem som krigsinvalid iført sin SS-uniform. Han bosætter sig hos familien, hvis børn derfor får problemer med kammeraterne.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

En ny historie for børn af voksenforfatteren, hvis første barndomsfortælling: Da far gik i land udkom 1990. Fortællingen her, som nok også er selvbiografisk, er om to vel 6-8-årige drengesoplevelse af 2. verdenskrig: En morbror har kæmpet for SS mod russerne, men er nu vendt hjem som invalid stadig bærende sin uniform, som han føler er en del af hans identitet. Han installerer sighos den lille familie, som nok er glade for at se ham, men som også berøres dybt af omgivelsernes foragt over for den tysk-venlige onkel. Langsomt opdager børnene, hvad der er galt, og til sidstkommer det til et opgør i familien. Det er en stilfærdig skildring af krigen, som pludselig bliver meget nærværende for børnene. Den er fortalt i korte kapitler i et enkelt sprog velegnet tiloplæsning. Størst udbytte af bogen vil det barn få, hvis oplæser også har lyst til at fortælle videre, for der er meget at snakke om i bogen. I modsætning til det første erindringsbind er detteuden illustrationer, men med enbemærkelsesværdig forsideillustration af den flotte soldateronkel tegnet i næsten ugebladsstil af Jørn Møbius. En stilfærdig oplæsningsbog for de 6-9-årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen indeholder en række erindringsglimt fra tiden mellem foråret 1944 og maj 1947. I stil og tone ligger den i forlængelse af den foregående Da far gik i land (90/34), men denne gang ererindringsfortællingen koncentreret omkring en enkelt person, morbror Peter, der havde meldt sig som frivillig på tysk side. Det er igen en række meget fine og træfsikre tidsbilleder, hvor de storebegivenheders indvirken på små, almindelige menneskers liv ses fra bamehøjde. I et underspillet, afdæmpet sprog, hvor et nysgerrigt og fintfølende barns fornemmelser fastholdes og fremlægges medden voksnes formuleringsevne, gives tætte og medfølende skildringer ikke bare af onklens tragiske skæbne med en kort krigsdeltagelse, der kostede ham det ene ben og en efterfølgende orlovstid medstærk vilje til at fastholde stoltheden over sine beslutninger, men også af den øvrige del af familien, der reagerer meget forskelligt på at have forbindelse med en sådan landsforræder. Bogen kanselvlæses fra 5.-6.klasse, og den kan anvendes supplerende i historieundervisningen for at vise, at ikke alle var frihedskæmpere. I modsætning til den foregående er der ikke illustrationer i dennebog, men forsidens soldaterportræt rammer fint bogens indhold og stemning.


Politiken

d. 26. juni 1992

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 26. juni 1992


Det fri aktuelt

d. 7. juli 1992

af

d. 7. juli 1992