Bøger / faglitteratur / erindringer

Min tålsomme folkekirke


Beskrivelse


Præst Elisabeth Lyneborg (f. 1939) fortæller om at være en af de første kvindelige præster i den danske folkekirke fra 1975-2003 og deler sine tanker om den kirkelige institution i Danmark og den udfordring kirken står i.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. apr. 2020

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 14. apr. 2020

En af landets første kvindelige præster fortæller om oplevelserne med embedet og deler sine tanker om den kirkelige institution i Danmark og den udfordring kirken står i. Til biografilæsere og interesserede i folkekirken.

Biografi, hvor Elisabeth Lyneborg fortæller om sit embede mellem 1975-2003. Som 35-årig skiftede Lyneborg livsbane, blev teolog og siden præst i Farum. Som frontløber for de kvindelige præster, mødte hun udfordringer, samtidigt med, at hendes nytænkende tilgang til gudstjenesterne skabte debat. Fx holdt Lyneborg tidligt eksperimentgudstjenester, som i dag er helt normaliseret som temagudstjenester, og hun skrev romaner, der gav genlyd. Lyneborg giver sine meninger og holdninger til kende bl.a. om dåb, konfirmation, kvindelige præster, Ateistisk Selskab, folkekirken som institution og kristendommens status i samfundet, samtidigt med, at det også er en personlig biografi, der byder på oplevelser med rockere, satankulter, svære begravelser og sågar en dæmonuddrivelse.

Lyneborg fortæller levende og engageret om, hvordan tidernes skiftende ideologiske og filosofiske strømninger har påvirket hende, og hvordan en frimodig, men traditionsbundet grundtvigiansk tilgang til livet, har hjulpet hende igennem svære situationer. En livsbekræftende bog, der kan række ud over den umiddelbare målgruppe.

Bogen indeholder længere uddrag af Lyneborgs bog Præster er osse menneskerDæmoner, og der henvises yderligere til hendes roman DæmonerBogen indeholder længere uddrag af Lyneborgs bog Præster er osse mennesker, og der henvises yderligere til hendes roman .