Bøger / faglitteratur / biografier

Min tabte barndom


Beskrivelse


En plejemors fortælling om sit plejebarn Jodie, der som 8-årig anbringes hos hende efter mange års mishandling i sin biologiske familie, og efter de sociale myndigheder har givet op.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. apr. 2009

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 21. apr. 2009

Serien Virkelighedens verden har sit trofaste publikum, nye læsere kommer stadig til og kan med fordel starte her, da det er en af de bedste bøger i serien. Denne bog kan desuden bruges i forbindelse med opgaveskrivning som eksempel på adfærd hos et svært skadet incestoffer.

Bogens danske titel er misvisende, idet den engelske forfatter fortæller om sit år som plejemor for et svært skadet barn. Cathy får den 8-årige Jodie i pleje efter 5 anbringelsesforsøg indenfor 4 mdr. Pigen er dybt adfærdsvanskelig og afslører lidt efter lidt et uhyrligt seksuelt misbrug med rod i en pædofiliring. Efterhånden som Jodie bliver mere tryg hos Cathy, kommer traumerne også nærmere overfladen, hun udvikler skizofreni og er efter et år så dårligt fungerende, at hun må flytte til en specialinstitution. Bogen er indfølt og velskrevet, og den slutter med en opdatering fra sept. 2008, 5 år efter Cathys år med Jodie.

Det er en af de absolut bedste bøger i serien, jeg er stødt på. Den kan tematisk sammenlignes med fx bøgerne af Dave og Richard Pelzer og Torey L. Hayden, men er litterært bedre end især førstnævnte forfatteres bøger.

Oplagt for Virkelighedens verden-læserne og for andre, der ønsker at læse om en engelsk pendant til Tønder-sagen eller andre tilfælde af groft børnemisbrug. Bogen placerer sig kvalitetsmæssigt i seriens absolutte top og kan evt. benyttes som case for studerende, der har brug for eksempler på adfærd og reaktioner hos hårdt incestramte.