Dystopisk roman. Om at være ordblind, anderledes og udstødt i et samfund med snævre rammer. Til reflekterende og sikre læsere fra 14 år.
Sally Gardner er kendt fra Jeg, Coriander, 2005, samt en række billedbøger. Hun blev som barn erklæret ordblind og uden for pædagogisk rækkevidde. Nu har hun skrevet en dystopisk roman, der foregår i 1950'ernes England. Historien fortælles af en ordblind dreng, 15-årige Standish, som bor i Moderlandets zone 7, hvor afvigere sendes hen. Moderlandets regime er en surrealistisk blanding af Nazi-Tyskland og Sovjet-regimet, hvor ordblindhed betragtes som en svaghed. Da regimet beslutter at demonstrere dets magt ved at være den første nation, der lander på månen, aner Standish og vennen Hector, at noget er galt. Derfor beslutter de sig for at afsløre sandheden, nemlig at månelandingen er et politisk fupnummer, som foregår i et filmstudie. Det er en grum og voldelig historie, fortalt i 100 korte og tempofyldte kapitler. Sproget er fyldt med skæve metaforer og en underliggende sort humor, som udfordrer læseren. Forsidens illustration kræver formidling overfor målgruppen. Bogen har vundet flere priser i udlandet, hvilket er velfortjent.
Jeg er aldrig stødt på nogen bog for børn, der ligner denne. Bedst sammenlignes med Orwell's 1984.
Dystopisk roman. Den kan læses som en historie om ordblindhed, eller som en spidsfindig samfundssatirisk roman. Velskrevet, overraskende og spektakulær. Romanen kræver formidling, hvilket den har fortjent.