Fjerde og sidste bind i værket om den danske modstandskamp under den tyske besættelse af Danmark fra 1940-1945. Dette bind fokuserer på den sidste tid af besættelsen, hvor modstanden tager til og tyskerne bliver mere desperate. For historisk interesserede læsere.
Sidste bind af Niels-Birger Danielsens værk om den danske modstandskamp, der startede med Modstand. 1933-1942, begynder i sommeren 1944, hvor kampen mellem modstandsbevægelsen og Gestapo og især det tyske politis danske håndlangere tiltager i brutalitet. Frihedskæmpernes likvideringer på den ene side og på den anden side repressaliedrab samt schalburgtager, altså terroriserende handlinger udført af nazister, eskalerer i en ond spiral, der først bliver brudt ved den tyske kapitulation i maj 1945. Særligt voldsomt er det i København, der det sidste år er i en borgerkrigslignende tilstand. Efter den tyske aktion mod det danske politi den 19. september 1944 føjer en omsiggribende kriminalitet sig til de øvrige farer for civilbefolkningen. I alt fem kapitler skildrer ovenstående, samt binder trådende sammen fra foregående bind.
Gennemført og velskrevet afslutning på en ny formidling af modstandskampens facetter. Analysen er anlagt bredt, da modstanden ses i en folkelig kontekst og ikke kun som noget der kommer til udtryk hos de mest involverede frihedskæmpere. Skildringen af krigens afslutning er ekstra voldsom.
Danmark besat er et eksempel på et andet sammenfattende værk om emnet.