Bøger / skønlitteratur / roman

Modstandens melankoli


Beskrivelse


En lille unavngiven ungarsk landsby får besøg af et cirkus, hvis hovedattraktion er en udstoppet blåhval på en blokvogn. Ansporet af dette barokke besøg forandrer verden sig for altid for landsbyens beboere.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. juni 2015

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 10. juni 2015

Barok roman om en verden i opløsning og et besøg af en udstoppet blåhval i en lille ungarsk landsby. En roman for dig som søger en udfordrende læseoplevelse.

Lászlo Krasznahorkai(f. 1954) er en prisbelønnet ungarsk samtidsforfatter. Denne roman er hans hovedværk fra 1989, nu oversat til dansk af Peter Eszterhás. I handlingen kommer et cirkus forbi en lille unavngiven ungarsk landsby. Som hovedattraktion medbringer de intet mindre end "Verdens største kæmpehval", en udstoppet blåhval på en blokvogn. I landsbyen udspiller der sig antændt af dette barokke besøg et på en gang tragisk og komisk drama med en række af landsbyens beboere som aktører. Alle er tragikomiske skikkelser, hvis verden forandres, da cirkus kommer til byen.

Har du smag for meget lange og snørklede sætninger, uden kapitler eller afsnit, er romanen rent guf. Men romanen kræver en rutineret læser med forkærlighed for klassiske forfattere som fx Gogol, Kafka og Melville. Tager man sig den tid romanen fortjener og kræver, belønnes man af endog ret komisk-barokke indslag. Der er fx togrejsen, hvor enkefru Pflaums tunge barm skammeligt svigtes af brystholderens hægter og udsættes for togets duvende vibrationer, og af en ubarberet mands udråb: "Kissemisse, men ingen fisse?".

Sammenlignes med forfattere som Sebald, Gogol, Kafka og Melville.


litteratursiden.dk

d. 27. nov. 2015

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 27. nov. 2015

Ungarske Lászlo Krasznarhorkai udkommer for første gang på dansk med en grum men også barok komisk roman om vold, terror, totalitarisme og massernes magt. Bogen indledes med et fremragende og humoris...


Politiken

d. 5. juli 2015

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 5. juli 2015


Jyllands-posten

d. 31. maj 2015

af

af

Nicklas Freisleben Lund

d. 31. maj 2015


Kristeligt dagblad

d. 3. juli 2015

af

af

Martin Gregersen

d. 3. juli 2015


Weekendavisen

d. 29. maj 2015

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 29. maj 2015