Henvender sig til en bred målgruppe med interesse for besættelsestidens og den nyere tids danmarkshistorie og personer som afgørende var med til at sætte deres præg på udviklingen.
Forfatteren er historiker og har før skrevet om Fog. De 2 bind fokuserer på Fogs politiske liv som kommunist. Bind 1 handler om hans indledende flirten med kommunismen, hans rolle under besættelsen, opgøret med DKP og dannelsen af SF. Bind 2 handler om hans sidste 30 år, hvor han huskes som rød rektor for Københavns Universitet. Fog var en sammensat person. Opvokset i det bedre borgerskab mødte han en vis skepsis, men han blev hurtig respekteret som en uundværlig, hård, temperamentsfuld og intelligent person. Udadtil i offentligheden fremstod han til gengæld ofte som en pragmatisk, kompetent professor med base i mondæne borgerlige cirkler. Bogen har ikke intention om at give klare svar på mennesket Fog, men skildrer udførligt hans virke og den modsætningsfyldte tilværelse og personlighed.
Fogs virksomhed er beskrevet flere steder. Han udgav 1976-77 selvbiografien Efterskrift i 2 bind. I 1991 udkom En bog om Mogens Fog redigeret af Elias Bredsdorff. Nærværende er den mest grundige indføring i Fogs politiske virksomhed.
En kompetent og velskrevet biografi om en af de mest betydningsfulde personligheder i nyere dansk historie med fokus på hans politiske virke før, under og efter 2. verdenskrig.