Bøger / skønlitteratur / roman

Mont Analogue : en roman om non-euklidiske og symbolsk autentiske bjergbestigereventyr


Beskrivelse


I yachten Impossible begiver en gruppe sig ud på et symbolsk bjergbestigereventyr. Bjerget, Mont Analogue, repræsenterer en vej til sandheden, som umuligt ikke kan eksistere.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 2014

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 29. okt. 2014

Med denne lille ufuldendte og spirituelle perle af en roman, præsenteres ét af de væsentligste franske forfatterskaber fra første halvdel af 1900-tallet på dansk. Især kan læsere af modernistisk litteratur godt glæde sig.

Den franske forfatter René Daumal (1908-43) var aktiv i en periode, hvor bl.a. surrealismen og dadaismen dukkede op. Daumal søger det, vi er ubevidste om i en art højere spirituel verden og er her bl.a. inspireret af den russiske mystiker Gurdjieff (1866-1949), hvilket man bl.a. kan læse mere om i bogens biografiske introduktion. Jeg-fortælleren og Fader Sogol arrangerer en ekspedition med det formål at opdage og bestige et bjerg, Mont Analogue, som er et symbolsk billede. Coverillustrationen og bogens øvrige illustrationer er af Daumal, og bogen afsluttes med fire tekster, som Daumal har skrevet i forbindelse med romanen. I lommeformat.

I modsætning til flere lignende værker, er romanen forholdsvis letlæst, og man følger rimelig ubesværet handlingen. Den rummer mange interessante og meget humoristiske passager. En helt særegen læseoplevelse.

Samme forlag har tidligere udgivet i samme genre Patafysikeren doktor Faustrolls bedrifter og betragtninger, som er noget sværere at læse.