Underholdende og tankevækkende coming-of-age roman om en ung mands oplevelser i tiden omkring den tyske besættelse af Danmark. Kan læses af alle med interesse for perioden, eller hvis man blot søger en velskrevet udviklingshistorie.
Christensen er pensioneret overlæge og har tidligere udgivet to romaner. Via en række punktnedslag følger vi den unge Mortens udvikling fra en lidt passiv og usikker 11-årig dreng, til en hærdet ung mand der har været med til at befri Danmark fra værnemagten. Undervejs hører vi bl.a. om Mortens genvordigheder med sin dominerende far, og om afskeden med ungdomskæresten Anna som går en hård skæbne i møde i en kz-lejr. Desuden får man et godt indblik i det nervepirrende pres, som modstandsmændene var under.
Forfatteren mestrer et fint minimalistisk sprog, der næsten tangerer det impressionistiske, dog uden at det af den grund føles søgt og svært tilgængeligt. I det hele taget er bogen let at gå til, og byder på en spændende og tankevækkende udviklingshistorie, der af og til giver mindelser om en Niels Malmros film. Bogen udmærker sig desuden ved sine fine tidsbilleder, og billedet af 1940'eres Aarhus virker troværdigt.
Der er udgivet mange bøger med samme tematik og nærværende bog placerer sig blandt de bedre udgivelser som fx De nøgne træerPuslinglandetFra askenEn tid, Puslinglandet ; Fra asken og En tidDer er udgivet mange bøger med samme tematik og nærværende bog placerer sig blandt de bedre udgivelser som fx De nøgne træer, Puslinglandet ; Fra asken og En tidDer er udgivet mange bøger med samme tematik og nærværende bog placerer sig blandt de bedre udgivelser som fx De nøgne træer, Puslinglandet ; Fra asken og .