Bøger / skønlitteratur / landliv

Mosekongen


Beskrivelse


Godsejer Claus Munk værner om den mose, som hans mor druknede i. Hans nevø og arving Jørgen er i fængsel på en falsk anklage, men renser sig og afslører de pengespekulanter, der vil ødelægge gården.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Poul G. Thye

d. 18. dec. 2018

Fotografisk optryk af originaludgaven fra 1948. Intrigen består dels af en kamp mellem godsejeren og en sammenslutning af småbrugere, der vil gennemføre et større landvindingsprojekt, deis afen to år gammel kriminalsag, hvor godsejerens nevø er blevet (uskyldigt) dømt for vold og tyveri. Til forfatterens (men ikke læserens) overraskelse viser de to intriger sig at hænge ret nøjesammen. Overraskende er det heller ikke at konflikten løses ved at godsejerens nevø bliver gift med plejedatteren af landvindingsfolkenes leder; hun er naturligt nok i virkeligheden godsejerensdatter uden for ægteskab, hvilket også forklarer hendes godhed, begavelse og klasse, til trods for at hun tilsyneladende kun er et fattigmandsbarn. Helt hen i vejret er det at påstå at et privatfirma skulle kunne foretage en ekspropriation, også selv om denne »godkendes« ved en afstemning i sognet. Om kriminalsagen er der blot at sige, at det virker ganske usandsynligt at en så effektivpolitimand, der oven i købetgroft overskrider sin kompe-tance, skulle være så lang tid om at finde den rette sammenhæng. En typisk Morten Korch, lidt under middel.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. maj 1998

af

af

Birgitte Bornæs

d. 14. maj 1998

I 100-året for Morten Korchs debut (Fyensk humør) genudgives flere af hans romaner. Der er jo også gang i en Trier- filmatisering, så måske vil der være ny interesse ud over sædvanligt for forfatterens bøger. Mosekongen er en roman, hvor spændingen er det bærende element. Den unge adelsmand Jørgen Munk er uretfærdigt dømt og har udstået sin fængselsdom. Han vender nu hjem for at rense sit navn, og det lykkes ham ved gode og snarrådige venners hjælp. Han genskaber også sit gode forhold til arveonklen Claus Munk og erobrer sin elskede Hannes hjerte. Sideløbende udvikles en lokal afvandingssag, hvor Claus Munk og Hannes plejefar er modstandere. Men det viser sig, at Hannes plejefar har været under påvirkning af svindlere og skurke, og da det også viser sig, at Claus Munk er Hannes rigtige far, endet alt godt: skurkene afsløres, afvandingsplanen ender i et kompromis, hvor Hannes plejefars ekspertice kan bruges, Claus Munk får en datter og Hanne både en far, en ægtemand og en stor gård. Der er meget langt fra denne hyggelige fortælling om intriger og skurke til nutidens krimier, selv om plottet kunne antyde en parallelitet. En ægte Korch til vurdering om ny efterspørgsel.


Kristeligt dagblad

d. 26. nov. 1948

af

af

Mia Nielsen

d. 26. nov. 1948


København

d. 13. dec. 1948

af

af

Bernhard Jensen

d. 13. dec. 1948