Mumitrolde i eksistentialistisk tolkning - det vil være guf for mange filosofisk interesserede. Og der er kommet godt fokus på børnebøgers litterære kvaliteter, så denne bog vil også få læsere på litteraturfag og blandt undervisere. Mumierne er stadig levende og aktuelle: De ni bøger er genudgivet 2008-2011, de samlede tegneseriestriber er udkommet 2008-2012, og Mungo Park har lavet mumi-voksenteater.
Tove Janssons (1914-2001) første mumibog kom i 1945. Siden kom yderligere otte bøger og en del tegneseriestriber. De første kredsede om barndommens tabte land, men senere blev oprør mod normer og vaner tematiseret. Jukka Laajarinne tolker mumiverdenen filosofisk-eksistentialistisk og inddrager bl.a. Kierkegaard, Sartre, Camus og Heidegger. Tolkningen sker som punktnedslag i bøgerne, og der bliver ikke givet noget overblik over fx forfatterskab og litteraturhistorisk kontekst. Derfor er det en fordel med et vist kendskab til mumiuniverset, eksistentialismen og dens tænkere. Men bogen er underfundig og velskrevet, så alle interesserede kan være med. Jukka Laajarinne har skrevet den prisbelønnede billedbog Mormors maskine, 2005.
Stor børnelitteratur har også bud til voksne, og vi har filosofiske tolkninger af flere forfatterskaber, fx Astrid Lindgren og - ikke mindst - Benjamin Hoffs kultbog Peter Plys og hans Tao, 1983, om A.A. Milnes klassiker.
Velskrevet, underfundig tolkning af Tove Janssons' mumiunivers i en eksistentialistisk sammenhæng. Måske med kultpotentiale.