Bøger / faglitteratur

Musikken, verset, poesien : tekster af og om Stéphane Mallarmé (flere sprog)


Beskrivelse


Fem artikler om Stéphane Mallarmes (1842-1898) digtning og essayistik samt nyoversættelser af Mallarmes sonetter, det uafsluttede prosadigt Igitur og tekster om poesiens væsen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. okt. 2010

af

af

Torben Wendelboe

d. 12. okt. 2010

Værket er en af de sjældne danske behandlinger af Stéphane Mallarmés forfatterskab. Der præsenteres en række af Mallarmés væsentlige tekster i nyoversættelse og en række essays om disse i en sværhedsgrad, der peger mod primært litteraturvidenskabelige anvendelsessammenhænge.

Begge redaktører er tilknyttet Århus Universitet. De præsenterer her en række væsentlige tekster af Mallarmé, heriblandt sonetter, tekster om teater og dans og det centrale fragment Igitur og giver her den nutidige danske læser mulighed for at møde forfatterskabet i gode, pålidelige oversættelser. Sammen med oversættelserne står så en række artikler på højt niveau, der forklarer de vanskelige teksters egenart og i flere tilfælde ganske fremragende trænger fortolkende ind i Mallarmés poetik, praksis og kunstneriske univers. Mallarmés rolle som udfordrer og inspirator har været central helt fra hans egen levetid og til nu, hvor hans betydning for modernismen kan ses som meget væsentlig. Trods hans betydning fx for Per Højholt har det skortet på dansk interesse for Mallarmé. Værket er derfor velkomment som en forhåbentlig igangsættende øjenåbner for det danske publikum. Artiklerne er velskrevne og engagerede på akademisk niveau. Litteraturliste.

Bogen er hovedværk på sit felt på dansk - anvendelse fx i et felt med Niels Frank Alt andet er løgn, 2007, eller Flemming Møldrup Jensen Modeskribent og modernist, tekst online, 2006.

Væsentligt værk om såvel Mallarmé som om hans litterære betydning.


Information

d. 4. feb. 2011

af

af

Torben Brostrøm

d. 4. feb. 2011