Bøger / faglitteratur til børn

Muslim i Danmark


Beskrivelse


Med en samtale mellem en muslim og en dansker som udgangspunkt fortælles om bl.a. Muhammed, Ramadanen, Koranen, De Fem søjler, moskeer, bøn, påklædning, spiseregler, ægteskaber, fødsel, omskæring, død og begravelse samt baggrunden for deres tilstedeværelse i Danmark. Minilex.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. aug. 1997

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 18. aug. 1997

Fagbog med skønlitterær rammefortælling. Gamle Søren møder ved et tilfælde en muslimsk dreng, Hassan. Den lidt sure og mistroiske mand tør op efterhånden som han lærer drengen, dennes familie og deres skikke at kende. Mellem parrets samtaler kommer de faglige afsnit der fortæller om de muslimske traditioner, skikke og leveregler samt selve religionen. Den skønlitterære rammehistorie virker påklisteret, der mangler en ægte konflikt eller rød tråd til at forbinde. De faglige afsnit, der i omfang udgør 75% af bogen, er sobre, velskrevne og oplysende, men det hele er sprogligt lidt sværere end forlagets målgruppe: de 10-13 årige. Det er nok nærmere fra 12 år at den kan selvlæses. Den tospaltede tekst følges af en snes relevante sort/hvide fotografier og et tegnet kort. Den kan bruges til emnearbejder. Den er lidt sværere end Jens Jørgen Nygaards Jeg er Muslim (1991), som er illustreret med flotte farvefotografier og bruger drengen Halil på 11 år til, på dokumentarisk vis at sætte ansigt på religionen. Forsiden med farvefotografi af Hassan og mørke douce farver fungerer fornuftigt i forhold til emne og indhold. Bagest lille minilex hvor begreber og ord brugt i bogen forklares.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. aug. 1997

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 18. aug. 1997

Bogen, der kombinerer fiktion og facts, tager udgangspunkt i mødet mellem den tyrkiske dreng, Hassan, og danskeren, Søren. Gennem deres samtaler belyses fundamentale elementer af islam og islamiske traditioner. Her omtales bl.a. Muhammed, Ramadanen, Koranen, De fem Søjler, moskéer, bøn, pålædning, spiseregler, arrangerede ægteskaber, fødsel, omskærelse, død og begravelse samt baggrunden for muslimernes tilstedeværelse i Danmark. Hvert enkelt hovedafsnit består af en samtaledel og en faktadel sat med forskellig typografi. Bagest i bogen er der en ordliste. Det er en informativ og letforståelig præsentation, der giver en udmærket indføring i emnerne. Den tospaltede tekst, der kan selvlæses fra 5.- 6. kl., ledsages af et s/h billedmateriale bestående af fotos, gamle stik og kort. Skolebibliotekerne har flere nyere titler om islam, bl.a. Fl. Madsen Poulsen, Islam, 1996, og Husain, Islams højtider, 1996, men den foreliggende kan supplere de allerede eksisterende på grund af sin særlige indgangsvinkel. Bogen kan primært anvendes til fælles gennemgang og opgaveskrivning fra 6.klassetrin.


Folkeskolen

Årg. 114, nr. 47 (1997)

af

af

Annette Westrup

Årg. 114, nr. 47 (1997)



Informationer og udgaver