Bøger / faglitteratur til børn

Myrer

Del af Småkravl

Beskrivelse


Om myrer, deres størrelse og udseende, formering, føde, levevis og opbygning i myreboet samt om deres fjender. Dobbeltsidede opslag medf farvefotos.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juni 1998

af

af

Poul-Erik Friis-Larsen (skole)

d. 24. juni 1998

Bogen er et bind i serien Lette Flachsbøger - Småkravl, der beskriver de slimede, krablende, stikkende og summende dyr, som kan være til både glæde og besvær for os. Her er det et dyr med begge egenskaber, nemlig myren. Den er uundværlig som nedbryder i naturen, men højst irriterende i prydhaven. Det er en fotografisk fagbilledbog beregnet for de yngste i skolen. Hvert opslag har som overskrift et spørgsmål om myrer. Fx: Hvad er myrer?, Hvordan vokser myrer?, Hvad laver myrer?, Hvor gamle bliver myrer? og desuden spørgsmål om føde, udseende, bosteder, fjender m.m. Der er otte/ti linier tekst med stor skrift til hvert emne, så man får naturligvis ikke en fyldestgørende forklaring på alt, men de to store og teknisk flot optagne close-up farvefotos på hvert opslag supplerer teksten på bedste vis og viser mange fine detaljer, som gør bogen anvendelig også ud over indskolingen. Bagest i bogen findes en stor, detaljeret tegning af en myre med betegnelser på de enkelte dele, myren består af. Ord med fed skrift er forklaret i en ordliste. Desuden er der et stikordsregister. Selvlæsere fra slutningen af anden klasse kan her få en appetitvækker til videre studier af dette interessante dyr.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juni 1998

af

af

Bo Knudsen

d. 24. juni 1998

Denne bog i serien om småkravl er ikke faldet så heldigt ud som eksempelvis den om myg (af Jill Bailey DBF9829). Det er en lille fagbog for børn fra ca. 8-9 år. Der er et skarpt farvefoto pr. side og en kort tekst, hvor lange ord er stavelsesdelte. Det er svært at skelne enkeltheder i billederne, bl.a. fordi der er ikke er så mange meget nære nærbilleder, og fordi dyrene ikke er fotograferet, så de skiller sig ud fra baggrunden, som de er i f.eks. Myg. Oplysningerne er sporadiske og den korte tekst indfrier ikke det overskrifterne lover. Jeg mangler noget om, hvorfor det hedder tissemyrer, og hvad køn arbejdermyrer har, samt bedre oplysninger om f.eks. størrelse, styrke, tuer og fjender. Desuden synes jeg, at der i en bog som denne for begynderlæsere skal være bedre overensstemmelse mellem tekst og billede. At det kan gøres mere overskueligt, har forlaget selv vist i Myre af Stephen Savage (1995). Den er for samme aldersgruppe og benytter tegninger i stedet for fotos. Ellers er det flere år siden, at der er kommet en sammenlignelig bog om myrer. Bagsideteksten henvender sig til den voksne formidler, og bogen kan også bruges til oplæsning for børn fra ca. 5 år. Der er flere bøger undervejs i denne nye serie om småkravl.



Informationer og udgaver