Bøger / faglitteratur

Myrer

Del 11 af Tænkepauser

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2013

af

af

Kent Skov

d. 26. aug. 2013

Bogen her er folkeoplysning af bedste slags. Så selv om det er et universitetsforlag, der står bag udgivelsen, har bogen qua sin populært fortællende tilgang og underholdningsværdi brede anvendelsesmuligheder inden for natur- (og samfunds-)fag fra folkeskolens ældste klasser og op til gymnasieniveau.

Den lille ydmygt udseende fagbog om myrernes tilsyneladende kaotiske, men fabelagtigt organiserede og specialiserede liv og samfundsorden er rigtig god naturhistorie. Forsker ved Aarhus Universitet HJO beretter levende om det meget komplicerede system, som de mellem 10-100 mia. myrer fordelt på 12.000 beskrevne arter har bygget op over hele Jorden. JHO's fortællemæssige trick er at sammenligne myrernes specialiserede funktioner med menneskets samfundsorden: krigsførelse med kemiske våben, avanceret landbrug og fødevarelagre, kommunikationssystem, immunforsvarssystemer etc. JHO taler underholdende for, at vi i stedet for at betragte myren som en irriterende fjende burde domesticere dem og derved samarbejde med 1/4 af verdens animalske biomasse.

Bogen er en del af forlagsserien Tænkepauser, der er blevet til i samarbejde med bla. DR og Litteratursiden. I 2012 kom den mere traditionelt saglige fagbog Myrer i Danmark.

Underholdende og tankevækkende lille populærvidenskabelig fremstilling om myrerenes fascinerende liv og samfundsopbygning. Bogen indgår i en serie af populære fagbøger af forskere med vægt på de formidlingsmæssige kvaliteter.


litteratursiden.dk

d. 16. sep. 2013

af

af

Ulla Kardel

d. 16. sep. 2013

Tænkepauser nummer elleve er på gaden, og denne gang er det myrer, vi skal blive klogere på. Seriens høje standard fortsætter: Ny viden, levende, spændende og ligetil fortalt. Mit eget forhold til myr...


Politiken

d. 7. sep. 2013

af

af

Christoffer Emil Bruun

d. 7. sep. 2013